Skip to main content

Декларация относно хода на съдебната реформа и гласуването на Проекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

11219410_369280929937625_7477112846819806076_nНие, гражданите, обединени в Инициатива за реална и ефективна съдебна реформа, с огромна тревога констатираме, че през последните дни се прави явен опит за подмяна на дебата по същество по внесения законопроект за изменение и допълнение на Конституцията от страна на управляващото мнозинство с политически сделки и с явно лобистки аргументи и похвати. Това се маскира като загриженост за консенсуса и “ускоряване на реформата”, но всъщност е зле прикрит опит за бламирането и обезмислянето на внесените промени в Конституцията и замяната им с нов проект, съгласуван и удобен за статуквото в съдебната система, чието запазване се цели с тези ходове. Идеите за “оттегляне на Конституционния проект” и внасянето на нов такъв с подкрепата на “системните партии” влизат в пряко противоречие с основни части от приетата през месец януари с подкрепата и на опозиционните партии Актуализирана стратегия за съдебна реформа. Системният подход, който ни се предлага от страна на Председателя на ДПС, всъщност цели осуетяването на всяка реална промяна в Системата, която обслужва политическата и съдебната плутокрация и я захранва с огромна власт и нерегламентирано влияние през последните 25 години.

Да се настоява за оттегляне на внесен проект за изменение в Конституцията в рамките на конституционния срок за неговото обсъждане и гласуване в пленарна зала и подмяната му с друг такъв, вместо да се ползва процедурата за внасяне на предложения след приемане на първо четене на законопроекта, е явен опит за недопустим натиск и извиване на ръцете на народните представители от страна на партия, която се свързва точно със скритите договорки и безпринципни сделки в обществото. От министър-председателя и мнозинството се иска да се съгласят, а ние като общество да приемем, че точно Партията, която издигна и наложи лицето Делян Пеевски за Председател на ДАНС и която така разпали протестната вълна преди две години, ще пренапише съдебната реформа в удобен за нея, Делян Пеевски и техните покровители вид и ще стане “неин двигател и ускорител”. Такава сделка обезмисля гражданската енергия и смисъла на исканията на гражданите срещу статуквото и липсата на морал и законност през лятото на 2013 година. От шест месеца съдебната реформа следва своя естествен ход и не може да бъде “спирана и пренаписвана” точно когато идва момента за нейния първи истински резултат!

Ние не можем да приемем подмяната вместо промяната! Ние искаме прозрачна, ефективна, смислена и дълбока съдебна реформа, която да обхване всички структури на съдебната система. Не залъгването на Европейските институции с имитации на реформа, а гарантирането правата и законните интереси на всички български граждани са нашата цел. Ние искаме правосъдие за всеки и върховенство на закона, а не правосъдие в частна полза и избирателно прилагане на Закона!

Поради това, категорично настояваме пред народните представители:

– Да гласуват по съвест и вътрешно убеждение, а не по партийно нареждане или под външен натиск, внесения Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на република България;

– Да не се приема сделка с базовите принципи за почтеност и морал и в противоречие с духа и смисъла на Конституцията, водеща до оттегляне на редовно внесен и обсъждан Конституционен законопроект и подмяната му с друг, договорен между ядрата на “системните партии” /каквото и да значи този термин, въведен от г-н Местан, който няма дефиниция и аналог в българското право/;

– Да се осигури нужната подкрепа от 160 гласа за смисъла и духа на Закона, като така се даде възможност за продължаване на експертния и граждански дебат по него между първо и второ четене и се гарантира правото на всеки народен представител да внесе своите предложения по законопроекта в установените за това процедурни срокове;

– Да “не се спират часовници” и да не се отлага извън установените за това срокове гласуването на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията!

Призоваваме депутатите да бъдат на висотата на своите отговорности и конституционни ангажименти като народни, а не партийни представители, и да защитят така своя и на институцията, която представляват авторитет.

#правосъдиезавсеки

Инициатива „Правосъдие за всеки“
22.07.2015г.
София