Skip to main content

Радикалните ни предложения за съдебна реформа, засягащи и прокуратурата, влязоха в Парламента!

By 22.10.2015октомври 25th, 2015Новини

 _DSC_0680__Iv_Zahariev_22_10__Гражданското общество в България отстоява интересите си!

6 от 7-те предложения на Национална гражданска инициатива „ Правосъдие за всеки” бяха внесени на самия 21-ви октомври 2015 г. в деловодството на Парламента от народните представители Радан Кънев, Иван Иванов, Атанас Атанасов, Гроздан Караджов и Валентин Павлов.

Инициатиата постави категорично в политическия дебат тежките проблеми в съдебната система и силната нетърпимост на цялото общество към тях, като предварително разространи 240 писма – до всеки депутат – с искане да бъдат внесени – ОЩЕ СЕГА, пакета-предложения на независимата общност. Изпратеното писмо http://bit.ly/1W5VjPo бе в продължение на проведените поредица срещи на екипа на „Правосъдие за всеки” с парламентарно представените партии и в него от Инициативата се обръщат лично към всеки депутат с призив да внесе предложенията на гражданите:

„Днес, вие ще имате възможност да останете в историята с достойно и решително действие, в качеството Ви на народен представител или да следвате събитията. Вярваме, че ще изберете първото!”

Успехът на „Правосъдие за всеки” бе постигнат в официалния срок за входиране в парламента на предложенията за изменение на Конституцията по процедираната съдебна реформа, в който всеки депутат може да внесе предложения, които да бъдат разгледани и гласувани преди второ четене на закона.

Цел на Инициативата е да информира обществото за смисъла на провеждащата се съдебна реформа и необходимите конституционни изменения и да внесе на основание на Закона за прякото участие на гражданите в държавната и местна власт за разглеждане в парламента своите седем експертни предложения www.pravosadiezavseki.com/7idei в тази

връзка. Гражданите от „Правосъдие за всеки” продължават събирането на официалната подписка в страната и ще я внесат в установения срок в подкрепа на предложенията си. Парламентът от своя страна ще има задължение да ги разгледа в срок от три месеца. Това се отнася до тези предложения, които не бъдат разгледани и гласувани в пленарна зала при второто четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията сега.

Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки” е учредена на 6-ти септември в Пловдив, по закона за прякото участие на гражданите в държавната и местна власт. Инициативата е независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет. Тя не е партийно ангажирана и представлява вижданията на широк кръг общественици. „Правосъдие за всеки” покани Моника Маковей в София на 25 май 2015 г. и запозна обществеността директно на открит форум с огромния напредък в борбата с корупцията в Румъния и липсата на противодействие на корупцията в България. Сред учредителите на Инициативата са: Велислав Величков, Михаил Екимджиев, Любомир Авджийски, Петромир Кънчев, Биляна Гяурова-Вегертседер, Атанас Славов, Гергана Върбанова, Искрен Кръстев, Деян Василев, Димо Господинов, Георги Илиев. В Обществения съвет на инициативата са личности като Мануела Малеева, Ивайло Захариев, Александър Кашъмов, Кристиан Таков, Камен Алипиев, Нели Огнянова, Александър Джеров, Антоанета Цонева и десетки други граждани.

www.pravosadiezavseki.com

www.facebook.com/pravosadiezavseki