Skip to main content

Дебатът за съдебна реформа в Пловдив

PlovdivИдеите за коренни промени в българската съдебна система отново се обсъждаха в Пловдив, където на 6 септември – в Деня на съединението, беше учредена Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки”. Срещата в Дома на културата се проведе на друга знаменателна дата – 10 ноември, с участието на Любомир Авджийски, Мирослава Петрова, Ния Гичева и Михаил Екимджиев. Адвокат Екимджиев изказа пожелание за успех на начинанието пред микрофона на БНТ2.

„Надяваме се да бъдем чути. Самата процедура задължава парламента в тримесечен срок от момента, в който ние внесем нашата подписка с хората, които подкрепят нашите 7 идеи за промени в Конституцията, Народното събрание да се произнесе по нашето искане.”

Plovdiv_intwНачинанието обединява не само юристи, а хора, които настояват за по-радикална съдебна реформа, припомня известният провдивски адвокат в интервю за вестник „Марица”.

„Реформата засяга най-важния проблем на българското правосъдие – неефективността и зависимостта на прокуратурата, а също и прозрачността в работата на Висшия съдебен съвет.

Така че ние настояваме да се върне конституционната реформа – както беше замислена и както беше предложена на българската общественост, без тежките компромиси, които бяха направени и които капсулират прокуратурата в сегашния постсталинистки вид.

Смятаме за изключителен успех, че чрез Радан Кънев успяхме да внесем нашите предложения в Народното събрание, защото по-скоро разчитахме на граждански натиск чрез подписката. Тя продължава, ще се популяризира в цялата страна, за да се види, че не само Реформаторите застават зад идеите ни, но има подкрепа от гражданското общество и правната общност.”

Plovdiv_EkimdjievЮристът с десетки спечелени дела в Европейския съд в Страсбург разяснява нагледно една от идеите на Инициативата, предложена лично от него. Това е промяна в чл. 120 от Конституцията, който сега дава възможност за необжалваемост на административни актове.

„В момента работя по такъв казуз – до къщата, в която живеете, се издава строително разрешение за съседна сграда. Строежът предвижда да се зазидат прозорци и да се събори тераса, които са законно построени. Собственикът се опитва да обжалва, но текст от чл. 149 от ЗУТ те лишава от право да обжалваш този акт.”

Plovdiv_podpiskaОт „Правосъдие за всеки“ смятат, че у нас трябва да се въведе румънският модел за реформа в съдебната система, отбелязват „Густонюз“ и други пловдивски медии дни преди Конституционните промени да излязат отново на преден план в дневния ред на българския парламент.