Skip to main content

Велислав Величков: Проблемите в съдебната система не са личностни, а системни

Velislav_VelichkovВелислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки” разясни нейните седем идеи за съдебната реформа в студиото на „Денят започва” по БНТ. Той говори малко преди парламентарната комисия да разгледа предложените конституционни промени. Разговорът започна с въпроса възможно ли е правосъдие за всеки.

„По света и в Европа е доказано, че е възможно. Там отклоненията от тази норма са по-скоро изключение, което се прожектира малко като екзотика, докато тук отклоненията от нормата всъщност са норма на поведение и причината за това се корени в системните проблеми на съдебната система, които много ясно се очертаха през последните 25 години.”

Veli_BNT_1Предложената сега съдебна реформа е недостатъчна като обхват, както твърди и Венецианската комисия за демокрация чрез право, посочи Величков. Той акцентира върху една част от съдебната система, която не е пипана от десетилетия. „Прокуратурата в своя йерархичен, централизиран вид, малко от казармен тип, всъщност е прокуратура по модела на Вишински от 30-те години в Съветски съюз.”

Гостът спомена и за страха да се повдига дебат за държавното обвинение. Коментиран беше случаят с депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който подкрепи идеите на Инициативата за радикална реформа в прокуратурата и оттам веднага изпратиха сигнал срещу него в Парламента. В тази ситуация прокурорите изпълняват нареждания, а не работят по вътрешно убеждение, поясни още Величков.

„Не случайно в България имената на известните прокурори са или тези, които са напуснали системата със скандал – като Роман Василев, Кокинов и т. н. – или тези, които са се самоубили или са били убити. Ние нямаме добрите герои прокурори, които да водят битката срещу мафията. Във всяка държава има прокурори, за които се казва: Ето, това са честните, безкомпромисните, опитните хора, които се изправят срещу мафията. При нас всеки знае главния прокурор и такива, които се забъркват в скандали. Затова не се произвежда резултат.”

Велислав Величков призна, че Инициативата взема пример от доказано ефективния румънски модел.

„Важното е какво добро можем да вземем и от Румъния, и от другите страни в моделите на устройство на съдебната им система и в частност в прокуратурата, така че да спрем прожектирането в България на филма „Престъпление без наказание”.

На дневен ред стои въпросът за фигурата на главния прокурор.

„Не говорим за персонален, а за системен проблем. Проблемът е, че главният прокурор е натоварен с толкова много власт и очаквания, че той неминуемо се превръща в политически играч на терена. Не случайно при всички публични скандали, които бяха разиграни в последните две-три години, вътре неминуемо участва прократурата. И щеше да бъде добре, ако те след това завършваха с ефективни присъди, но това го няма.”

Сред скандалите са банковите фалити в България и случаи, като най-новия, наречен Янева гейт. Защо има „гнили ябълки” в съдебната система?

„Когато купите един продукт от магазина, пише „начин на съхранение. Ако го спазвате, продуктът е траен. Ако не го спазвате, на другия ден е гнил. Нашата инструкция е такава, че позволява цялата система да загнива. Колкото повече гние системата, толкова повече са гнилите ябълки. И толкова повече стават публичните скандали, като безпрецедентния скандал с тези записи, в които изтичат имена на висши магистрати, но и на политици, и се вижда как политическата власт се е намесвала пряко в съдебната система.”

Вижте още подробности от разговора в студиото на БНТ.

Veli_BNT