Skip to main content

Намираме се на кръстопът: Христо Иванов за скандалите и реформата в съдебната система

Hristo_Ivanov_2505Министърът на правосъдието Христо Иванов говори с доза оптизизъм за скандалите и реформата в съдебната система в студиото на „Денят започва” на БНТ. Той коментира обвиненията, че готви преврат срещу главния прокурор.

„Тези атаки започнаха в един конкретен момент и той беше, когато преди около 3 седмици аз бях първият, който каза, че трябва да има проверка по изтичащите тогава все още само разговори, малко по-късно вече и конкретни твърдения на г-жа Ченалова, която застава зад името си с тях, което наистина е важно развитие на ситуацията. Три седмици по-късно като резултат имаме започнала проверка във Висшия съдебен съвет. Вчера главният прокурор обяви, че и те са започнали някави следствени действия.

Причината за тези атаки са огромният кръг интереси и лобита, които биха били засегнати, ако този чорап се разплете наистина.”

Министърът очаква прозрачни проверки по скандалния случай и убедителни резултати.

„Ако разкрият нередности, трябва да сме сигурни, че те няма да бъдат заметени под килима. От друга страна обаче, ако се окаже, че споменатите лица не са причастни към никакви незаконни действия, това, че проверките трябва да са убедителни е най-добрата защита за тяхното добро име.”

Обществото трябва да разбере, че се намираме на кръстопът, подчерта Христо Иванов. Или ще има ясен отговор, след който доверието в правосъдието ще започне да се връща, или за пореден път събитията ще бъдат „заметени под килима”.

Министърът има свое тълкувание на факта, че битката за съдебната реформа се е превърнала в медийна война.

„Няма съмнение, че се разрази пропагандна война. Само вчера в един отделен сайт срещу мен имаше тринайсет отделни публикации. Усилието да не се стига до съдържателната страна на въпроса, усилието да се замете или да се завоалира, както се употребява в тези записи, е огромно. … Като виждам определени сайтове и издания колко време ми отделят, се чувствам работодател на медии. Усещам, че тези хора работят само за мен.”

Скандалът вече не се ограничава с незаконните записи. Изнесени са факти, зад които застава с името си едно лице, подчерта Иванов. Той припомни как още преди година е предлагал да бъдат санкционирани съдийките Янева и Ченалова.

„Всяка стъпка за разплитането на тази ситуация е свързана с огромна съпротива, но ние трябва да разберем, че най-важната част от реформата е тази. Да, изключително са важни законодателните и конституционните изменения – това са неща за десетки години напред, но ако ние сега не успеем да разплетем тези казуси, всичко това ще остане на хартия.

Този обем от факти, които излизат, възпроизвеждат една атмосфера и един бит, и една култура, която… Да, не мога да кажа, че за никого, който наблюдава съдебната власт, а и другите власти впрочем, може да са особено изненадващи.”

„Янева гейт” и реакцията на институциите по нея със сигурност ще влезе в предстоящия доклад на Европейската комисия от мониторинга над България, смята Христо Иванов.

„Колкото повече шум се вдига, толкова повече виждаме, че се налага на определени институции да се заемат с тази материя, така че аз съм удовлетворен от това къде се намираме три седмици по-късно.”

Чуйте още от разговора с водещия Даниел Михайлов.

HrIvanov_BNT