Skip to main content

Граждани пишат история

Logo_IPV1.12.2015, гр.София

НАЦИОНАЛНА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА “Правосъдие за всеки” внася в Нaродното събрание официално своите седем предложения за радикална съдебна реформа, подкрепени с подписи на граждани от цялата страна. Веднага след това те ще бъдат представени и на президента Росен Плевнелиев.

2 декември 2015 г.

8.30 – 10.00 Народно събрание

11.30 – Президенство

 ЗА ПЪРВИ ПЪТ в най-новата история на България гражданите се възползват от възможността си да внесат пряко в Парламента предложения за промяна в Конституцията и законите на държавата. Утре , 2 декември 2015г., Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ внася своите 7/седем/ предложения за промени в конституционната уредба на съдебната власт, с подписите, които събра в тяхна подкрепа в страната. Вижте предложенията тук:

www.pravosadiezavseki.com/7idei.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление позволява на гражданите да ги внесат в Народното събрание и задължава народните представители да ги разгледат.

УЧРЕДЯВАНЕТО на Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ бе на 6-ти септември в Пловдив по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Цел на инициативата е да предизвика реален дебат и гражданска подкрепа за истинска и дълбока реформа в съдебната система и датата и мястото за учредяването ѝ не бяха избрани случайно, именно защото актът на Съединението е по-скоро гражданско дело. Мисията на независимата гражданска общност „Правосъдие за всеки“ е установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет. Тя не е партийно ангажирана и представлява вижданията на широк кръг общественици. В Инициативата участват силни личности, доказани професионалисти и лидери на мнение, с ярък интерес към каузите в защита на правата на гражданите, независимостта и свободата им. За първи път тезите ни за дълбока реформа в съдебната система бяха представени на 25-ти май, тази година, на мащабно събитие с участието на бившия главен прокурор на Румъния и основен двигател на съдебната реформа там, г-жа Моника Маковей, и министъра на правосъдието г-н Христо Иванов. Срещата предизвика широк обществен и медиен отзвук. Инициативата продължи представянето на тезите си като проведе поредица целенасочени срещи, за които покани всички парламентарно представени политически сили и институции, от които зависи съдебната реформа.

Предложенията бяха представени на разговори с парламентарните групи на РБ и БСП, с лидера на ДПС, Лютфи Местан и с министър-председателя Бойко Борисов. Инициативата проведе разяснителна кампания в големите градове в страната чрез срещи на място с участието на граждани, местни магистрати, университетски преподаватели и общественици и при силен медиен интерес. Тази поредица от срещи завърши с работна дискусия в Народното събрание на 24.11.2015г. Можете да проследите запис от срещата тук:

https://www.youtube.com/watch?v=yGkpvaCVXEU&feature=youtu.be.

Шест от седемте ни предложения за съдебна реформа са внесени в Народното събрание от народни представители между първо и второ четене на проекта за изменение и допълнение на Конституцията и следва да бъдат обсъдени и гласувани от пленарния състав на Парламента в следващите решителни дни.

ОТ КАКВА СЪДЕБНА РЕФОРМА СЕ НУЖДАЕ ПРАВОСЪДИЕТО СПОРЕД ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ:

  1. Без методическо ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите.
  2. Намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години.
  3. Нова длъжност – зам.-главен прокурор за борба с корупцията, независим в дейността си от Главния прокурор
  4. Две колегии във Висшия съдебен съвет – прокурори не кадруват съдии
  5. Намаляване мандата на членовете на Висшия съдебен съвет от 5 на 3 години. Намаляване на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет от 11 /единадесет/ на 7 /седем/ членове.
  1. Явно гласуване във Висшия съдебен съвет по всички кадрови въпроси
  2. Обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред.

За контакти: Мирослава Петрова, , www.pravosadiezavseki.com, www.facebook.com/pravosadiezavseki