Skip to main content

Президентът: Готов съм в рамките на правомощията си да работя за решаване на проблемите в съдебната система

PRESIDENTНа втори декември представители на Инициатива „Правосъдие за всеки” обсъдиха проблемите и реформата в съдебната система с президента Росен Плевнелиев. Срещата се проведе след като подписката на Инициативата със седемте идеи за промени в Конституцията беше внесена в Народното събрание. Ето съобщението на сайта на държавния глава:

Presid_Press

Президентът Росен Плевнелиев прие на работна среща на „Дондуков“ 2 представители на националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“. По време на разговора държавният глава подкрепи лансираното предложение за създаване на временна комисия в Народното събрание и комисия към Висшия съдебен съвет за проверка на случая с изтеклите в публичното пространство записи на разговори между съдии.

Необходимо е институциите, които имат правомощия по казуса, да се сезират, за да се намери решение, заяви президентът Росен Плевнелиев. „Проблемите не бива да се крият. Ангажирам се да ги поставям във фокуса на дневния ред, но никой не трябва да очаква да нарушавам закона“, заяви Росен Плевнелиев по отношение на предложенията държавният глава да сформира „независима комисия“ с участие на трите власти по случая с изтеклите записи. „Подходът към проблемите не бива да бъде в краткосрочен план, а да се търсят дългосрочни и устойчиви решения за подобряване на системата“, посочи президентът. Според държавния глава е важен моралът, но не бива да се нарушава върховенството на закона. „В рамките на правомощията си съм готов да работя за решаване на проблемите в съдебната система“, посочи президентът.

Росен Плевнелиев посочи още, че реформата в съдебната система е възможност да се преодолее неефективността на правораздаването. „Предлаганите промени в Конституцията са добро начало, но трябва да бъдем по-амбициозни, за да постигнем осезаеми резултати“, заяви държавният глава. За една държава не е достатъчно единствено да въведе европейските правила, за да се развива в правилната посока. „За функционираща демокрация е необходимо активно гражданско общество, което да не бъде само коректив, но и да предлага решения“, заяви по време на срещата президентът Плевнелиев.

От инициативата „Правосъдие за всеки“ представиха на президента своите идеи за съдебна реформа, които предвиждат повече независимост и оперативна самостоятелност в работата на прокурорите, намаляване на парламентарната квота на ВСС, въвеждане на длъжността на заместник на главния прокурор за борба с корупцията, намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години.

Представителите на гражданската инициатива посочиха, че предложенията им са подкрепени с подписите на 5090 граждани от цялата страна и са внесени в Народното събрание. Представителите на инициативата посочиха, че недоволството на обществото срещу неефективността и несправедливостта в правораздаването трябва да намерят израз в провеждането на необходимите реформи.