Skip to main content

ИПВ за убийството във Враца: Настояваме да се спази върховенството на закона

By 15.01.2016март 23rd, 2021Новини, Становища

SadPalata_Nakolene_1401PrintВъв Враца избухна измамното лустро на илюзията за държавност и върховенство на закона. Взриви се по най-бруталния, нелеп и жесток начин, като цената беше живота на едно младо момче. Години наред този град, символ на Ботев и българщината, живее по други правила и закони, управлява се от мутри и мафия, прилага се „право и правосъдие тип линч“, различни от държавните закони и ред, извършват се показни убийства, пребиват се хора, вандалства се публично, крадат се имоти, а държавата отстъства или заема страна в разрешаването на частни спорове, обслужвайки на практика мафията! Това каза и кметът на града: „Тук нещата се решават така!“ И дори спомена, че самият той е изнудван с „данък спокойствие“, а преди Нова година демонстративно е пребита общинска служителка. Абсурдът и наглостта, с която блюстителите на закона в „частния град“ се опитват да замажат скандала и да продължат нещата по старому, са до болка познати, цинични, но и опасни за устоите на държавността! Налице е системен проблем с върховенството на правото и прилагането на закона в държавата, както и с безотчестността и безконтролността на прокуратурата, модела и начина ù на работа. Затова ние, гражданите от ИПВ, заявяваме – няма да оставим нещата така, няма да допуснем за пореден път да има „престъпление без наказание“, няма да позволим да се погази отново върховенството на закона и да се заличи истината и погази справедливостта! Затова ще сторим следното:

  1. Ще изискаме по всички възможни начини да станат обществено достояние данните и фактите относно бруталното убийство и самите убийци, както и за авторите и изпълнителите на други насилствени актове и т.нар. от кмета Каменов „данък спокойствие“ в града;
  2. След като скорострелно бе повдигнато обвинение за лека телесна повреда и убийство по непредпазливост от местната прокуратура, а след това пак скоростно същото бе преквалифицирано на умишлено убийство по хулигански подбуди с личната намеса на главния прокурор, който изпрати във Враца бригада от прокурори от ВКП, нещата изглеждат силно неясни! Явно някой нарочно или поради некомпетентност не си е свършил работата и държим като граждани да знаем кой е този или тези прокурори и как ще бъдат наказани за тази своя тежка грешка!?
  3. Ще настояваме за всестранно и пълно разследване дали са налице данни за системно извършвани престъпления от организирана престъпна група във Враца, ползваща се с политически протекции и закрила от представители на местните правоохранителни и правозащитни органи, като отговора ще търсим от главния прокурор.
  4. Ще сезираме НСОРБ, НС и МС за предприемане на законодателни мерки за защита на кметовете от престъпни посегателства, рекет и изнудване и въвеждане на нови квалифицирани състави в НК за престъпления от този вид.
  5. Ще осигурим гражданско наблюдение от адвокати и правозащитници на досъдебното производство и съдебния процес срещу убийците на младото момче в центаръ на Враца, като за резултата от него ще уведомим и европейските институции.

Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“