Skip to main content

Съдебна реформа сега:
Гражданското ускорение

By 25.04.2016март 23rd, 2021Новини, Събития

sadebnareformasegaБитката за съдебната реформа в България ще продължи поне няколко години, но реформата е възможна. Задължително условие за успеха обаче е обединението на активните граждани, политици и хора от бизнеса с магистратите и всички от системата, които желаят промяна.

Около това се обединиха участниците във форума на Инициатива „Правосъдие за всеки”

Съдебна реформа сега: Гражданското ускорение

Joeri_Buhrer_TavanierТой се проведе на 19 април 2016 г. в зала „Ерато”. Сред присъстващите бяха г-н Юри Бюрер-Тавание – постоянен съветник по Механизма за сътрудничество и проверка в Представителството на ЕК в България; представители на холандското и швейцарското посолства; видни юристи от академичните среди и известни съдии.

Седемте идеи за радикална съдебна реформа на НГИ „Правосъдие за всеки”:

Debate_1904_VeliПредседателят на Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки” Велислав Величков очерта какво е замислено и какво е постигнато с внесената в Народното събрание подписка с идеи за радикална съдебна реформа, която още чака решение. Величков посочи, че ако парламентът не се произнесе, Инициативата ще сезира омбудсмана, президента и Европейската комисия.

Debate_1904_5Преподавателите в СУ „Климент Охридски” проф. Ангел Калайджиев и д-р Христо Христев разясниха прилагането на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Те посочиха, че предложенията на НГИ „Правосъдие за всеки” следва да бъдат разгледани от органа, до който са адресирани – Народното събрание, от неговия пленарен състав, който следва да се произнесе с решение.

Решителен момент за съдебната система:

Debate_1904_Nasko_SlavovКомпромисът в историческия компромис. Какво не беше направено – конституционните промени, недовършената съдебна реформа. За това говори д-р Атанас Славов, преподавател по конституционно право в СУ “Климент Охридски”.

Debate_1904_2Със силни изказвания в дискусията се включиха група съдии – Нели Куцкова от Софийски апелативен съд, Калин Калпакчиев, член на ВСС, Атанас Атанасов и Весислава Иванова от Софийски градски съд.

Debate_1904_Kalpakchiev_1Пътна карта за съдебна реформа: А сега накъде? 

Hristo_IvanovБившият правосъден министър Христо Иванов очерта проблемите в правосъдието и очакванията за продължаване на съдебната реформа.

Debate_1902_Boiko_AtanassovЗа нуждата от радиални промени в прокуратурата говори следователят Бойко Атанасов.

Debate_1904_Dimo

В заключение на дебата Димо Господинов от Инициатива „Правосъдие за всеки” посочи какво е нужно, за да се мотивират гражданите да участват в усилията за истинска съдебна реформа.

Албумът на форума, с информация и видеоматериали, може да се види тук:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.490370187828698.1073741836.364788430386875&type=1&l=736dd8ba17

Debate_1904_TeamЗаснемането и интервюта с участници осигуриха Мирослав Мичев и Стефания Гичева. Снимките направиха Йоанна Кънчева и Емил Димитров.

текст: Фани Аронова