Съдебната реформа –
гражданско ускорение. А сега накъде?
„Не си само ти, не съм само аз,
ние сме всички”

Кампанията за съдебна реформа продължава, показаха студентите по право от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” в дискусията

Съдебната реформа – гражданско ускорение. А сега накъде?

Тя се проведе на 9 май 2016 г. в зала 700 на университета, по идея на Силия Иванова и Сева Памукчиева. Благодарение на тях кампанията на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки” в Търново събра над 700 подписа в подкрепа на идеите за радикална съдебна реформа.

В началото на форума Силия и Сева разказаха какво ги мотивира, как е започнало всичко за тях и как си представят бъдещето на тази кауза:

Silia_TarnovoСилия: Оначало започна с един човек, след това бяхме двама. Сега бих казала, че всички вие сте ни съмишленици, защото това не е просто група, ръководена от един лидер, с когото другите се съласяват. Това е Гражданска инициатива за нещо, което всички ние искаме. Започна с промяната на есенните листа.

Думата промяна – нещо, което всички искаме. Още от 2013-а, когато започнаха протестите. Всички, дори хората без юридическо образование, казват: „Искаме промяна.” Ама каква промяна, как ще стане – не е ясно. И не е работа на всеки от нас да знае. Именно затова мнозина се възползваха от незнанието на хората, за да остане покрита тази необходима реформа и тя да не бъде изпълнени толкова дълги години.

Но ето че темата започна да нашумява много повече. В София започна Инициатива „Правосъдие за всеки”. Те съставиха този план със седемте точки, с които многократно ви запознахме. Но тук, в Търново, започна от един студент като вас. Всеки от нас си казваше: „Искам нещо да променя, искам нещо да направя. Но как аз, като един обикновен студент, ще мога да направя нещо?” Не, не е така. Не си само ти, не съм само аз, ние сме всички. Затова се свързах с Инициативата и започнахме работата тук, в този прекрасен старопрестолен град Велико Търново.

Отначало нямаше пълна зала, пред която аз и Сева да говорим. В началото спирахме хората по улиците. Много често ни отбягваха, често ни казваха: „Абе, какво е това съдебна реформа? Не ме интересува.” Но ние бяхме там, за да задоволим изконното желание на всеки, произтичащо още от старозаветните закони – желанието за справедливост. Обяснихме по ясен начин на хората, които са твърде заети с техния живот, семейства и работа, какво представлява Инициатива „Правосъдие за всеки”. Какво е „правосъдие за всеки”, какво е „правосъдие” и как така е „за всеки”.

Така все повече и все повече хора започнаха да се интересуват: „Това беше досега, какво?” Нашата основна задача със събирането на подписката през есента на 2015 г. беше не само да представим този граждански натиск и да покажем на парламента и на политиците, които толкова много обичаме да плюем, че не са само те и че „народен представител” означава именно представител на народа, и че ако те няма да преставляват народа, тогава ние ще се представляваме сами – без политическа организация, без нужда от представители.

И така – мнозина от нас, тук, в Търново, стотици хора се подписаха и станаха част от съдебната реформа. Спирахме се с хора от различни възрасти. Бяхме учудени аз и Сева, както и другите доброволци как изглежда това, което правим от гледната точка на някой, който например е преживял царския режим, социалистическия режим и сега – т.нар. нова демокрация, Европейския съюз и т.н. Как изглежда това от гледната точка на някой, който едва е навършил пълнолетие, но виждаш пламъка в очите му, виждаш как желае нещо да се промени и ни пита: „Вие вярвате ли в това?” И ние заявявахме: „Да, вярваме.” И показвахме, че това не е поредното нещо, което се прави и след това се оставя.

Заради това, както виждате сега, напролет, след като мина тежката зима и тежките подготовки, ние отново сме с вас, за да ви обясним какво се случи и да разберете като положихте подписа си – какво се случи с тези ваши подписи, как продължи Инициативата. Защото ви обещахме, че ще ви държим информирани за развитието на съдебната реформа. и че за всички нас ще се борим за правосъдие срещу несправедливостите, за да можем всички да живеем в това общество, за което мечтаем.

Seva_TarnovoСева: Идеята за срещата се роди преди няколко седмици, когато за първи път подобна среща се проведе в София. Нейната цел е да покажем докъде е достигнала съдебната реформа – какво направихме, какво не направихме, какво трябва да продължим да правим. Важно е, след като това е един изключително важен проблем за обществото ни, за него да се говори възможно най-много. И смятам, че най-доброто място да се говори за съдебна реформа е университетът и още повече Юридическият факултет. Точно поради тази причина и защото Велико Търново е мястото, от което взеха участие най-много граждани, като съотношение на глава от населението, смятаме, че това е достойното място, където да се проведе вторият етап на кампанията – срещи със студенти и срещи с граждани, срещи с хора, които искат да научат за съдебната реформа, които вече знаят и искат да разберат какво ще се случи с нея и какво е нейното бъдеще.

Вижте изказванията на Силия Иванова и Сева Памукчиева.

Silia_Video

Споделяне