Skip to main content

Съдебната реформа –
гражданско ускорение. А сега накъде?
„Не си само ти, не съм само аз,
ние сме всички”

By 04.06.2016март 23rd, 2021Новини, Събития

Кампанията за съдебна реформа продължава, показаха студентите по право от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” в дискусията

Съдебната реформа – гражданско ускорение. А сега накъде?

Тя се проведе на 9 май 2016 г. в зала 700 на университета, по идея на Силия Иванова и Сева Памукчиева. Благодарение на тях кампанията на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки” в Търново събра над 700 подписа в подкрепа на идеите за радикална съдебна реформа.

В началото на форума Силия и Сева разказаха какво ги мотивира, как е започнало всичко за тях и как си представят бъдещето на тази кауза:

Silia_TarnovoСилия: Оначало започна с един човек, след това бяхме двама. Сега бих казала, че всички вие сте ни съмишленици, защото това не е просто група, ръководена от един лидер, с когото другите се съласяват. Това е Гражданска инициатива за нещо, което всички ние искаме. Започна с промяната на есенните листа.

Думата промяна – нещо, което всички искаме. Още от 2013-а, когато започнаха протестите. Всички, дори хората без юридическо образование, казват: „Искаме промяна.” Ама каква промяна, как ще стане – не е ясно. И не е работа на всеки от нас да знае. Именно затова мнозина се възползваха от незнанието на хората, за да остане покрита тази необходима реформа и тя да не бъде изпълнени толкова дълги години.

Но ето че темата започна да нашумява много повече. В София започна Инициатива „Правосъдие за всеки”. Те съставиха този план със седемте точки, с които многократно ви запознахме. Но тук, в Търново, започна от един студент като вас. Всеки от нас си казваше: „Искам нещо да променя, искам нещо да направя. Но как аз, като един обикновен студент, ще мога да направя нещо?” Не, не е така. Не си само ти, не съм само аз, ние сме всички. Затова се свързах с Инициативата и започнахме работата тук, в този прекрасен старопрестолен град Велико Търново.

Отначало нямаше пълна зала, пред която аз и Сева да говорим. В началото спирахме хората по улиците. Много често ни отбягваха, често ни казваха: „Абе, какво е това съдебна реформа? Не ме интересува.” Но ние бяхме там, за да задоволим изконното желание на всеки, произтичащо още от старозаветните закони – желанието за справедливост. Обяснихме по ясен начин на хората, които са твърде заети с техния живот, семейства и работа, какво представлява Инициатива „Правосъдие за всеки”. Какво е „правосъдие за всеки”, какво е „правосъдие” и как така е „за всеки”.

Така все повече и все повече хора започнаха да се интересуват: „Това беше досега, какво?” Нашата основна задача със събирането на подписката през есента на 2015 г. беше не само да представим този граждански натиск и да покажем на парламента и на политиците, които толкова много обичаме да плюем, че не са само те и че „народен представител” означава именно представител на народа, и че ако те няма да преставляват народа, тогава ние ще се представляваме сами – без политическа организация, без нужда от представители.

И така – мнозина от нас, тук, в Търново, стотици хора се подписаха и станаха част от съдебната реформа. Спирахме се с хора от различни възрасти. Бяхме учудени аз и Сева, както и другите доброволци как изглежда това, което правим от гледната точка на някой, който например е преживял царския режим, социалистическия режим и сега – т.нар. нова демокрация, Европейския съюз и т.н. Как изглежда това от гледната точка на някой, който едва е навършил пълнолетие, но виждаш пламъка в очите му, виждаш как желае нещо да се промени и ни пита: „Вие вярвате ли в това?” И ние заявявахме: „Да, вярваме.” И показвахме, че това не е поредното нещо, което се прави и след това се оставя.

Заради това, както виждате сега, напролет, след като мина тежката зима и тежките подготовки, ние отново сме с вас, за да ви обясним какво се случи и да разберете като положихте подписа си – какво се случи с тези ваши подписи, как продължи Инициативата. Защото ви обещахме, че ще ви държим информирани за развитието на съдебната реформа. и че за всички нас ще се борим за правосъдие срещу несправедливостите, за да можем всички да живеем в това общество, за което мечтаем.

Seva_TarnovoСева: Идеята за срещата се роди преди няколко седмици, когато за първи път подобна среща се проведе в София. Нейната цел е да покажем докъде е достигнала съдебната реформа – какво направихме, какво не направихме, какво трябва да продължим да правим. Важно е, след като това е един изключително важен проблем за обществото ни, за него да се говори възможно най-много. И смятам, че най-доброто място да се говори за съдебна реформа е университетът и още повече Юридическият факултет. Точно поради тази причина и защото Велико Търново е мястото, от което взеха участие най-много граждани, като съотношение на глава от населението, смятаме, че това е достойното място, където да се проведе вторият етап на кампанията – срещи със студенти и срещи с граждани, срещи с хора, които искат да научат за съдебната реформа, които вече знаят и искат да разберат какво ще се случи с нея и какво е нейното бъдеще.

Вижте изказванията на Силия Иванова и Сева Памукчиева.

Silia_Video