Skip to main content

Велислав Величков: От снощи живеем в по-малко демократична и свободна държава

VelislavНа 10 август, с един скандален акт на МВР, бяха прекрачени недопустимо граници на правото, приличието и дори в известна степен на суверенитета на българската държава. Това бе сторено тайно, „на тъмно“, бързо и безпардонно от орган на държавната власт, като всъщност за действията на българската държава по „предaването на граница на чужд гражданин“, поискал убежище в страната ни, съобщи най-напред турската държава, а след това руските информационни агенции! Скандално и унизително полoжение за суверенна държава, член на ЕС.

Погазено бе върховенството на правото, унизен и буквално „прескочен“ бе българският съд. Той вече се е произнасял по този случай и е отказал екстрадиция, а всеки отказ за предоставяне на убежище подлежи на съдебен контрол. Прегазени бяха редица норми от европейското право в защита правата на човека.

От снощи вече живеем в по-малко демократична и свободна държава, в по-малко независима държава, защото български министри си позволиха да обслужат по най-унизителния възможен начин чужди държавни интереси и задоволиха наглите публични претенции на един диктаторски режим в съседна нам държава. Срам ни е, болно ни е, тежко е, когато разбереш, че правото на защита и човешките права не значат нищо в собствената ти държава, ако политическата конюнктура диктува друго! Предадохме един човек в лапите на тоталитарнатa инквизиция на държава, която е суспендирала официално ЕКЗПЧ, без никакви гаранции дори, че ще му бъде осигурен справедлив съдебен процес от безпристрастен съд. Просто така го изхвърлихме на границата в ръцете на копоите, като куче!

А в същото това време, един друг турски гражаданин е издирван от органите на МВР за убийството нa пътя на двама българи и никой дори не постави въпроса за неговото незабавно връщане пред българския съд. Позорно си мълчим и в двата случая.

Ето за това рокерските каски бяха на оградата на Съдебната палата, дами и господа „управляващи“, защото вие въведохте собствeни понятия за правосъдие по целесъобразност и отказвате да спазвате законите и Конституцията на България, както и основните принципи и ценности на Европа, към която уж се числим. Но вие правите сделки и компромиси не със собственото си име, а с това на България, и справедливостта май е излишна дума във вашия речник! С това ние не можем да се примирим!

Велислав Величков, председател на НГИ „Правосъдие за всеки”