Skip to main content

„Има ли необходимост
от цялостна и радикална
съдебна реформа в България?”

polity_Veli_2Дискусията „Има ли необходимост от цялостна и радикална съдебна реформа в България?” изпълни Огледалната зала на СУ „Климент Охридски”. Студенти по право и  политология, колеги на организаторите от „Полити” и „Студентски клуб на политолога” се събраха, за да чуят поканените лектори – Велислав Величков, председател на НГИ „Правосъдие за всеки”, и Христо Иванов, който каза, че говори в качеството си на бивш правосъден министър.

polity_Veli_10Велислав Величков отбеляза като добър знак, че първото събитие за годината е с млади хора. Той започна с цитат от анализ на д-р Атанас Славов за средновековния характер на българската прокуратура и фокусира изложението си върху факти, които доказват, че наистина – 500 века след началото на Реформацията, има нужда от дълбока реформа в държавното обвинение. Величков припомни, че институцията, ръководена от „владетел” с неограничена власт, не действа по крупни корупционни скандали като КТБ. За откраднати милиони и милиарди няма санкции, но за 2,5 кг месо влизаш в затвора, както се случи наскоро. Заради неефективна работа за последните десет години са погасени по давност няколкостотин наказателни преследвания. В същото време има пълна безотчетност на прокуратурата в „окупираната държава”, каквато е България. За това помогнаха и депутатите от отиващото си Народно събрание. Те гласуваха квота за прокурорската колегия на ВСС, която позволява на прокурорите да контролират Съвета и въпреки разделянето на две колегии да продължат да кадруват съдиите. Величков посочи с ирония, че не вижда друго решение, освен главният прокурор да стане пряко избираем и да се уточни, че той управлява държавата с подчинените нему парламент и правителство.

Председателят на НГИ „Правосъдие за всеки” разказа на младите хора как парламентът, по нареждане на неговия председател, бламира подписката с идеи за съдебна реформа, подкрепени от над 5000 души. В заключение цитира данни от допитване, в което мнозинството участници предпочитат страната ни да бъде управлявана от Брюксел и отбеляза, че това е отказ от суверенитет.

polity_HristoIvanov_2Христо Иванов предпочете да разясни процесите, довели до плачевното състояние на съдебната система, като се започне от погрешни положения в Конституцията от 1991 г. и се мине през нежеланието за провеждане на съдебна реформа, дори когато България започва преговори за присъединяване към ЕС. Като основни задачи на реформата Иванов отбеляза ефективността на съдебната система, осигуряване на равен достъп до правосъдие за всички граждани и особено борбата с корупцията. Бившият правосъден министър посочи, че в България понятието „завладяна държава” не е метафора. По негови думи корупцията умъртвява инстуционалната тъкан и парализира всичко. За това трябва да има лек. Имунната система на обществото срещу корупцията е правосъдието, каза Христо Иванов.

polity_zala_1Изложенията на лекторите провокираха въпроси, включително за разделението на властите, идеята за нова Конституция, дали ако реформата стане ще се напълнят затворите с осъдени за корупция, както е в Румъния. Студентите чуха, че за да има промени е нужна критична маса от българи, които ги желаят. И също, че специалната прокуратура в Румъния не само осъжда корумпирани хора от върховете на властта, а връща милиони откраднати средства в хазната.

polity_AmandaDimitrova_Vladislav_croppedСъбитието завърши с уговорка за още бъдещи срещи. За нас от Инициативата това е обнадеждаващо начало на годината, защото открихме нови партньори в каузата за промени – млади хора, в чиито ръце е бъдещето на страната ни.

Polity_logo

„Полити” е младежка неправителствена организация, приела мисията да работи за информирано и активно гражданско общество, с цел утвърждаване върховенството на закона и правовата държава.

https://www.facebook.com/Polity-NGO-177175959396442/

СтудКлубнаПолитологаКлубът на политолога е непартийно доброволно сдружение на студенти по политология от Софийския университет. Дейността му включва реализирането на обществено полезни проекти и инициативи.

 

https://www.facebook.com/StudentsClubofPoliticalScience?fref=ts