Skip to main content

Страхувайте се, страната се надига!

MIHAIСтрахувайте се, страната се надига! Този лозунг на протестите в неделя хваща най-точно есенцията на момента – пише Йоана Ене Доджою от румънския информационен сайт „Зиаре“.
Най-мащабните протести от 1989 година насам, от близо 100 хиляди души в цялата страна, с километрични демонстрации в центъра на Букурещ бележат точката на пречупване за румънското общество.
Този гигантски, мирен, напълно цивилизован протест не беше мотивиран от емоция, както при пожара в нощния клуб „Колектив“, когато загинаха десетки хора, или от мерките за икономии през 2012 година. Най-големият протест в последните 27 години бе в защита на закона, на правовата държава и на правосъдието.
Струва ми впечатляващо, че хората, които изглеждаха напълно заспали преди по-малко от два месеца, на изборите, поради липсата на алтернатива, показаха пълна заинтересованост и готовност да се борят с всички сили, сривайки убеждението, че антикорупцията е изтъркана тема.
Изглежда ми забележително и това, че тези хора не попаднаха в мрежите на недодяланите манипулации на телевизиите с осъдени собственици, които от дълго време  полагат усилия да наложат усещането, че с правосъдието се злоупотребява и се преследват невинни. Сега тези телевизии получават сериозно предупреждение.
А протестите не бяха само в Букурещ. И на улицата излязоха хиляди, дори десетки хиляди, в повечето градове в страната, дори и в такива без традиция да протестират.
Румънското общество изнесе лекция по достойнство, която сега обикаля света и която го нареди с право след цивилизованите държави. Румънското общество е достойно за автентична правова държава, която излезе да защити.
Забележително, но с отрицателен знак, е и представянето на Социалдемократическата партия, която по-малко от два месеца след изборната си победа предизвика подобно нещо без да бъдат орязвани пенсии или заплати или да се е случила разтърсваща трагедия.
Нормално, пред такава проява на сила и зрялост на обществото политиците би трябвало да се страхуват.
Имам предвид не само тази политическа власт, предупреждението е за всички. Предупреждението, че обществото далеч не е пасивно, както изглежда, а е жизнено и взискателно. И не е възможно да смяташ, че победата на изборите ти позволява четири години да правиш каквото ти скимне без да си даваш сметка за реалните нужди на електората. Едно предупреждение, че изборният залог има ограничено влияние и че обществото вече не може да бъде купено за сто леи повече, по чаушесковски модел.
Не насилие и размирици трябва да плашат политиците. А зрелостта и радикализирането на румънското общество. За да се страхуват да лъжат пак, да обиждат интелекта на обществото, да се възползват от гласуваното им доверие. От това трябва да се страхуват всички отсега нататък.
Разбра ли СДП това, което трябваше да разбере? Да се страхува от силата на обществото.
Засега реакциите са по-скоро предизвикателни. Премиерът Гриндяну говори за манипулация. Калин Попеску Търичану заплашва с гражданска война. По този начин няма да постигнат нищо, освен да ядосат хората, да изкарат на улицата още повече протестиращи, да трансформират протеста срещу определени проектозакони в напълно антиправителствен протест с тежки последици.
Може би е добре да не се забравя, че доста по-малобройни протести постигнаха оттегляне на дадени проекти, като например мината в Рошия Монтана, както и доведоха до падане на правителството – след „Колектив“.
От друга страна унищожаването на правосъдието и освобождаването на крадците е, очевидно, основният проект на това управление, скоростно задействан. Не смятам, че ще се откажат от него. Ако не могат да го прокарат ще е все едно са изгубили изборите.
Затова очаквам да опитат с хитростите. Да смекчат промените, да заменят извънредните постановления с поемане на отговорност за тях от страна на правителството, като се очаква подкрепата не само на управляващото мнозинство в парламента, но и от голяма част от опозиционната Националнолиберална партия, тази част, която поддържа анти-правосъдните промени.
Това е рискован път. Така както видях на живо в неделя вечерта, не смятам, че хората, излезли да протестират, ще може повече да бъдат лъгани. Дефицитът на доверие в сегашната власт е огромен и не виждам друго решение за успокояване на напрежението освен оттегляне на проектите. Ако СДП не намери ресурс да разбере, че румънското общество се е променило из основи, опасявам се, че се отправя към политическа катастрофа.
Страхувайте се, страната се надига!

http://www.ziare.com/stiri/proteste/sa-va-fie-frica-tara-se-ridica-1451815

снимка: Дан Михай Баланеску

https://www.facebook.com/b.danmihai?fref=nf