Skip to main content

Румъния: България, твой ред е!

Romanian Embassy 0502_4Пети февруари 2017 г., румънското посолство в София.
Вдъхновяващо е да гледаш как пред входа на посолството се стичат хора. За румънците това беше начин да се присъединят към своите сънародници, излезли масово по улиците на Букурещ и други градове, за да бранят демокрацията. Българите пожелаха да изкажат подкрепа и възхищение от румънските си събратя. Някои може би си представяха, че другия път ще се съберат, за да отстояват наша, родна кауза.
Romanian Embassy 0502_7Ние от Инициатива „Правосъдие за всеки“ с ентусиазъм се присъединихме към фейбук групата на румънци, живеещи в България, за да организираме митинга „Солидарност с протестиращите в Румъния“.
Thank you BulgariaВ това време стотици румънци написаха думи на благодарност в събитието в социалната мрежа, създадено от Иван Радев.

Думите „Благодаря ти, България“ се изписаха на една сграда в Букурещ. Научихме, че там за първи път виждат такава съпричастност от граждани на друг народ. Ключови думи на деня бяха „солидарност“, „обединение“, „заедно можем“.
Romanian Embassy 0502_1Любими хитове създадоха празнична атмосфера пред посолството в София – в деня, когато румънското правителство обяви, че отстъпва пред гражданския натиск, а гражданите проведоха най- масовия си протест.
Romanian Embassy 0502_6„Като гледам какво се случва в Румъния, нещо ми трепва“ – каза известният поп изпълнител Адриан Рачев – Румънеца. Той изтъкна, че хората в северната ни съседка са много по-единни от нас и призова да сравним двете ни страни преди години и сега.
Romanian Embassy 0502_5В Румъния защитават постигнатото, каза Велислав Величков и припомни, че там действа независима прокуратура за борба с корупцията по високите етажи на властта и провинилите се политици и държавни чиновници получават реални присъди. Те се вдигат, защото някой се опитва през нощта, по терлици да им открадне усещането за справедливост. Затова са мотивирани и не искат просто отмяна на указа, а оставка на хората, които предложиха тази кражба на справедливост в Румъния. Ние тук нямаме какво да браним, защото не сме го постигнали. Нямаме антикорупционно законодателство, нито независима прокуратура, нито ефективни присъди на политици, бизнесмени, магистрати, допълни Величков.
Bulgaria you're nextЩе запомним това събитие с две снимки, заснети оттатък Дунав, които предизвикаха безпрецедентни реакции на десетки хиляди българи на страницата на Инициативата във фейсбук.
Bulgaria tvoj red eВие сте наред. България, твой ред е. Този призив буквално бръкна в душите на толкова много наши сънародници. Така подкрепата за гражданското общество в Румъния донесе надежда, че и българите един ден ще поискат справедливост за всеки. Румънците обещаха да се реваншират за нашата съпричастност. Един от тях написа: „Няма да забравим да ви върнем услугата, когато му дойде времето.“
Надяваме се времето за нас да дойде по-скоро.