Skip to main content

Марш за европейско правосъдие:
Гражданската енергия се надига

By 30.05.2017март 23rd, 2021Новини, Събития

EurM2305Br_1София, 30 май 2017 г., 18 ч., пред Народното събрание.

Голямата новина беше, че хората се събудиха. Застиналата гражданска енергия започна да избликва. Не като вълна, която помита всичко по пътя си, но като нещо, което се надига и при по-силно сътресение може да се отприщи.

EurM2305Br_3Защо точно сега идеята да поискаме европейско правосъдие събра толкова хора? Дали заради ЦУМ гейт – капакът на поредица от все по-унизителни скандали? Или защото в страната, където официално има сливане на мафия и държава, все повече хора ги е грижа как живеят и как ще живеят техните деца.

EurM2305Br_11В дълбоката криза се осъществи идеята за обединение. До Инициатива „Правосъдие за всеки“ застанаха граждански организации, ангажирани с различни каузи. Сред тях бяха Коалиция „За да остане природа в България“, Форум „Културно наследство“, Сдружение „Полити“, Гражданско движение „Боец“, Движение обществен натиск, Сдружение „Обединени реформатори“, Фондация „Саворе“, Конфедерация за защита правата на детето.

EurM2305Br_7EurM2305Br_5EurM2305Br_4Отзоваха се личности, които задават тона в обществените дискусии. Маршът привлече много юристи – десетки адвокати, следователя бунтар Бойко Атанасов, съдия Методи Лалов, кандидат за ВСС, а може би и други съдии.

EurM2305Br_17Обединението допълваше идеята за подкрепа на Лозан Панов, „малцинството“ във ВСС и всички достойни магистрати, които се борят за промяна на системата отвътре.

EurM2305Br_31Атмосферата пред Народното събрание и шествието към Съдебната палата напомниха за едни събития от преди четири години. Но рефренът „Оставка“ звучеше по-рядко, заменен от „Реформи“ и „Няма да мълчим“. Защото сега не само отхвърляме статуквото, а знаем какво да предложим в замяна.

EurM2305Br_54На финала пред Съдебната палата участниците в Марша приеха три основни искания към държавните институции в България:

  1. Пълно и обективно разследване с конкретни срокове и отговорници на скандала „ЦУМ-гейт“ за нерегламентираните тайни срещи и действия на главния прокурор, както и на участието на други членове на ВСС в подобни срещи с крупни бизнесмени. Поставянето на този въпроси и в дневния ред на КСНС при президента на 30-ти май.
  2. Гарантиране от всички държавни институции на честни и неопорочени избори за членове на новия Висш съдебен съвет
  3. Поемането на гаранции за бъдещи конституционни и законодателни промени за намаляване на политическата квота във ВСС, намаляване мандата на главния прокурор и въвеждането на длъжността независим прокурор за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Поехме ангажимент да отправим исканията на свободните граждани до съответните институции. Ако не бъдат изпълнени, се надяваме да привлечем още повече участници в следващата проява. За нея наближава подходяща дата – денят, в който една шокираща стъпка на властта отприщи мощна реакция сред десетки хиляди хора. Това беше рожденият ден на гражданското общество в България, което вече прави първите си уверени стъпки.