Skip to main content

Лаура Кьовеши:
Не ме е страх да си върша работата

Главният прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (ДНА) Лаура Кьовеши дава интервю за Евронюз по повод законодателен опит за ограничаване на правомощията на спецпрокуратурата.

Депутатите обсъждат законопроект, който би дал на правителството по-голям контрол върху назначаването на прокурори. Може ли вашето мнение за това?

В момента в румънския парламент се обсъжда законопроект за статута на магистратите. Ако бъде гласуван, той ще се отрази негативно върху независимостта на правосъдието и ще доведе до политически контрол върху дейността на прокурорите. Да дадем пример: ако прокурорите са подчинени на изпълнителната власт, как биха могли да започват разследвания на член на правителството или на високопоставено длъжностно лице и член на политическа партия? Ще има ли гаранции, че няма да има последици за магистрата, който е започнал или завършил разследването? Според мен независимостта на правосъдието не е преимущество за магистрата, това е основен принцип в едно демократично общество. Само независима правосъдна система може да осигури справедлив съдебен процес. Само независимо правосъдие може да приложи закона еднакво спрямо всеки.

Това подкопава ли усилията ви за премахване на корупцията в Румъния?

Да, нашите усилия за борба с корупцията ще бъдат прекратени. Ще ви дам накратко статистика относно нашата работа. От 2013 г. досега Националната дирекция за борба с корупцията (ДНА)е изпратила на съд 67 високопоставени длъжностни лица – един премиер, двама вицепремиери, 11 министри и бивши министри, 39 депутати и 14 сенатори. В същия период са издадени окончателни осъдителни присъди срещу 27 от тези лица – един премиер, петима министри, 17 депутати и четирима сенатори. Най-важното условие за постигане на тези резултати беше независимостта на нашата съдебна система. Със сигурност резултатите, които ви представих, няма да бъдат възможни, ако румънските прокурори загубят своята независимост.

Изненадани ли сте, че в една страна от Европейския съюз правителството би могло да контролира съдебната система?

Не само сме изненадани, а сме разтревожени, че такъв законопроект би могъл да доведе до политическо подчинение на прокурорите и това би могло да възпрепятства сериозно борбата срещу корупцията.

Как върви вашата борба срещу корупцията? Това правителство затруднява ли работата ви?

Навярно знаете, че когато Румъния се присъедини към Европейския съюз, държавата ни прие редица европейски ценности и принципи. Провежданите от ДНА разследвания се приемат с много надежди и доверие от нашето общество. Вярно е също така, че те мобилизираха цяла система, съставена от политици и бизнесмени, които се чувстват застрашени и които са заинтересовани да поддържат своя контрол върху обществените ресурси. Поради тази причина цялата съдебна система понася невероятни атаки – от лъжливи новини, до наемане на фирми, специализирани в сплашване и тормоз. Има постоянни опити да ограничат ефективността на нашите разследвания, като инициативи за законодателни промени, намаляване на използваните от прокурорите средства или отказ от сваляне на имунитета на политици, обвинени за корупционни престъпления. Не бих могла да кажа, че в момента всички политици от румънското правителство или парламента са напълно ангажирани с борбата срещу корупцията.

Вие лично чувствате ли се застрашена, заради вашата работа?

Цялата ми дейност като главен прокурор на ДНА се ръководи от закона и винаги съм била честна и справедлива. Затова не ме е страх да си върша работата.

Мислите ли, че работата ви се политизира?

Съвсем не. Ние сме независими в дейността си. Според нашата юрисдикция ние разследваме корупционни престъпления по върховете и затова понякога разследваме политици. Трябва да се каже, че не ги разследваме защото са политици, а защото заемат държавни постове. Фактът, че съдилищата издават окончателни осъдителни присъди по нашите дела доказва, че разследванията ни се извършват според закона и че те се основават на убедителни доказателства. Дано в бъдеще да мога да ви кажа, че ние си оставаме независими. Надявам се този законопроект, който е опит да се намали независимостта на магистратите, да бъде отхвърлен от парламента.

Може да чуете интервюто сайта на Евронюз.