Skip to main content

Нека светлината да пробие мрака!

By 22.10.2019март 23rd, 2021Новини, Събития

Свободни граждани,

Предстои решителният ден – денят на истината или денят на позора, денят, в който ще се определи бъдещето ни като държава за дълъг период от време. И не толкова, защото това е денят на избора на нов главен прокурор, а най-вече защото това е денят, в който ще стане ясно дали съдебната власт ще може да се откачи от примката на мафията и олигархията, дали ще живеем в правова и демократична държава или в подобие на полицейска диктатура, облечена в обслужващи червени тоги!

Една тога трябва да остане незасегната от тази срамна процедура с единствения кандидат и това е съдийската, защото Съдът е висшият арбитър на Правото и истинският пазител на правата ни. Ако позволим да превземат Съда и да овладеят напълно Прокуратурата, то заличаваме всичките си надежди, мечти и планове за по-добър живот и европейско бъдеще, като правим безнадеждни поне три поколения – нашето, това на децата и това на внуците ни.

Няма значение дали ще бъде назначен един или друг прокурор с полицейско мислене – Гешев е само пионка на олигарсите, които избраха и Цацаров. Има значение да върнем процедурата отначало и да се опитаме да предизвикаме промяна в системата, която произвежда правообслужване и иска да подчини Съда!

Срамните сцени, в които всички сделки, влияния и зависимости в съдебната власт лъснаха, а ние ги осветихме символично; в които правосъдието бе стъпкано от националистическо-патреотарски кубинки пред Съдебната палата; членове на Съдийската колегия на ВСС започнаха да говорят за „разминаване между правото и усещането за справедливост“, а след това поискаха оставката на председателя на ВКС, който се опита да защити съдийската чест и независимост – те трябва да бъдат спрени, докато не е станало прекалено късно! Всичко това има една цел и се фокусира в очаквания предизвестен избор на Иван Гешев за главен прокурор, който явно трябва да се случи по всякакъв начин и с всякакви средства.

Единственият достоен глас, който се чува в тази опорочена и срамна процедура, е гражданският глас и този на свободните адвокати, затова ние трябва да го издигнем отново и силно в навечерието на избора и в деня на самия избор! Както каза съдия Лозан Панов: „Обречени сме да успеем, защото заставайки на страната на Правото, ние заставаме на страната на истината, а истината е пазена свише!“

На 23 октомври Ви очакваме на поредния марш за право и свобода под надслов „Светлината пробива мрака!“. Елате в 18 ч. пред Съдебната палата, с много светлини, а на 24 октомври, в деня на вота във ВСС, ще подкрепим като граждани протеста на БОЕЦ от 9.30 ч. пред сградата на Съвета на ул. „Екзарх Йосиф“ №12. Вземете си един ден отпуск, защото е много важно!

#правосъдиезавсеки #свобода #светлина