Skip to main content

Заплахи за демокрацията
и правовия ред

By 15.05.2020март 23rd, 2021Новини, Събития

До ВСС: Оттеглете номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

Извънредното положение завърши, според Народното събрание, но извънредните мерки продължават. Два месеца държавата бе на пауза и това се усети във всички сфери. Спряха да работят съдилищата, саморазпусна се и парламентът, а животът ни бе в рамките на извънредно законодателство и санитарно-епидемични мерки. Въвеждани със заповеди на министъра на здравеопазването, макар и по експертни препоръки на Националния оперативен щаб (НОЩ), те изцяло попадат в отговорността на правителството. На пълни обороти работеха само изпълнителната власт и Прокуратурата, като в отделни случаи тежко се засягаха неотменими конституционни права с немотивирани административни или нелепи прокурорски актове.

Част от законовите промени бяха въведени без срок до края на извънредното положение и остават да действат и след него с приетия на 14 май „Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците“. С решение на Министерския съвет бе въведена „извънредна епидемична обстановка“, но това не променя факта, че мерките остават извънредни и ограничават основни граждански права. Някои засягат тежко личната ни неприкосновеност, правото ни на труд и на свободно придвижване. Скандален е фактът, че парламентът отново делегира свои права и компетентности на изпълнителната власт с изключително широка законова рамка и за неограничен период от време. Така той поставя в пряка опасност същността на парламентарната република, като я превръща във функция на изпълнителната власт и лично на министър-председателя.

Изправени сме пред опасността да заживеем в нещо като полуизвънредно положение, с полупарламент, полуправа и полусъдебна защита. По върховете на съдебната власт пък се разиграват срамни сцени. Ситуацията се използва и от определени задкулисни играчи и среди за извършване на фактически преврат срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС), за да бъде поставен и този най-важен съд под контрола на политическите лобита, овладели напълно Висшия съдебен съвет.

Главният прокурор, който призоваваше за въвеждане на по-строги мерки, ограничаващи човешки и граждански права, напоследък изостави тази политическа реторика. Той заговори за „коронавирус в съдебната система“, внедрен чрез системата за случайно разпределение на делата, и отново се прицели в малкото мислещи и независими магистрати, които отстояват върховенството на правото. През тези два месеца прокуратурата бе активна в арестите и обвиненията за всяване на паника и фалшиви сигнали, но не образува нито една проверка или досъдебно производство за разходването на огромни средства при силни съмнения за корупция и обслужване на олигарси и техни протежета!

Страхът от заразата ще отмине, но последиците от извънредните мерки, спорното законодателство, силно влошената икономическа обстановка и засегнатите права тепърва ще се развиват в лоша перспектива и скоро няма да затихнат.

Задачата на Инициатива „Правосъдие за всеки“ е да назовем ясно проблемите, да направим анализ на ситуацията по време на и след извънредното положение, да предложим идеи за опазването на демокрацията и правовата държава! Подаваме ръка на отдадените на професията си юристи и конституционалисти, на активните адвокати, на смелите журналисти, на будните общественици, на неуплашените и не участващи в схемите политици! Каним ги да се присъединят към поредица от виртуални конференции и дискусионни формати, които ИПВ ще организира през следващите два месеца. Амбицията ни е в края на този период да приемем план за действие, който да представим на обществото, институциите и европейските ни партньори.

Първото събитие ще е на 23 май 2020 г., събота, от 11 ч.

Виртуалната стая в Zoom e свободна за достъп на адрес: https://us02web.zoom.us/j/89938354586.

Събитието е обявено тук:

https://www.facebook.com/events/620819645169821/

и ще се излъчване на живо от фейсбук страницата на Инициатива „Правосъдие за всеки“.

„Правосъдие за всеки“