Skip to main content

Асен Йорданов: Прокуратурата
като репресивен орган
срещу свободата на словото

By 11.06.2020март 23rd, 2021Новини, Събития

Как се прави разследваща журналистика в България? Асен Йорданов изпитва на гърба си цената за участието в „Биволъ“ – медия, която по думите му е известна дори извън България като мишена на институциите у нас.

„Биволь“ присъства в почти всички доклади като медия, която е атакувана по недопустим начин, с цел да бъдат прекратени нашите разследвания или медията да бъде закрита. Основната атака попада лично срещу мен и срещу всички свързани с мен, включително срещу моето семейство, тъй като аз съм носител на правата на „Биволъ“ и явно съм набелязан като мишена от институциите.“

Медията страда от натиска върху свободната журналистика. Преди години го оказваха частни групировки чрез заплахи и физическо насилие, а сега действа държавата със своите органи, посочва Йорданов.

„Проблемът с медийната свобода в България е системен и повече от десет години ескалира и еволюира. Констатиран е от най-сериозните организации и институти в света, които изследват свободата на словото, демократичните процеси и медийната свобода.“

В доклади на водещи международни организации се отчитат опитите на българските власти да се възползват от извънредното положение заради пандемията от коронавируса, за да втвърдят контрола върху свободната журналистика. Оценката на Асен Йорданов:

Методите и средствата, които се използват в България чрез прокуратурата за активиране на институциите относно тормоз и непрекъснат натиск срещу свободните медии, може да бъдат квалифицирани като държавна репресия.“

В международни анализи се посочва и ролята на медиите под контрола на Делян Пеевски в атаките на институциите срещу свободните медии.

Журналистът прави мрачно сравнение за ситуацията в страната ни:

„Това е политика, характерна за тоталитарните режими като сталинския режим и този в Китай по време на културната революция. Т.нар. дадзибао, в които се публикуват враговете на народа. Тези медии играят ролята на дадзибао – в анонимни статии те публикуват клеветнически твърдения срещу „Биволъ“ – срещу медията, журналистите и свързани с тях хора. Едва ли нормален човек би повярвал, че тези твърдения са истина, но те са толкова грозни и вулгарно изписани. Явно целта е прокуратурата веднага да види основание и да започне разследване и проверки срещу медията.

Прокуратура явно третира „Биволъ“ като Организирана престъпна група. Причина за това са разследванията – така солидно подплатени с неопровержими документи и доказателства, че обвиненията срещу медията нямат шанс, посочва Йорданов. Той подчертава, че съдът е единственото място, където „Биволъ“ среща справедливост и затова до момента не е осъден.

Самите журналисти в медията са подложени на масирани действия от страна на полицията и държавни агенции. Имам информация, че сме следени, казва Асен Йорданов и споделя разтърсващи подробности за кошмара, в който живее.

„По отношение на мен от страна на прокуратурата са предприети всякакви действия, които да поставят всеки човек в ситуация на психическо пречупване. От две години аз и моята съпруга, която споделя моята съдба и стана също обект на тези репресивни действия без абсолютно никакъв повод, не можем реално да се занимаваме с нищо нормално. Живеем в омагьосан кръг, в който сме непрекъснато жертви на тормоз и на натиск от страна на всички институции.“

Ревизии, проверки, разследвания, разпити застигат всички, с които съпругата на журналиста е работила през годините.

„Това е типичен сталинистки метод за смазване на всякаква мисъл за опозиция и свобода на мнението, за принуждаване на обществени субекти към пълно подчинение с линията, която налагат партията и нейният вожд.

Асен Йорданов прави сравнение с режима преди 1989 г., когато е бил обект на наблюдение от Държавна сигурност.

„Мога да кажа, че методите и действията, които се упражняват в момента, са още по зловещи от действията, които упражняваше предишният комунистически режим. Те са по-префинени, маскирани са зад фасадата на законност и на демокрация, но в същото време са много ясни. Това е политическа репресия.“ 

За сметка на това прокуратура не разследва изнасяните от „Биволъ“ данни за крупни престъпления и корупционни скандали по върховете, за злоупотреби със стотици милиони обществени и европейски средства. Дори не оказва съдействие на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Явно е така, защото това са случаи на корупция по върховете на политическата власт, пояснява Асен Йорданов.

„Ставащото в България, е пред очите на целия свят. То не остава скрито, защото не сме зад желязната завеса. Тези, които в момента са на власт в страната, трябва да са наясно с това и да знаят, че по този начин тяхното политическо досие никога няма да бъде изчистено.“

„Биволъ“ изпраща сведения за всичко това до служители на най-високите нива в институциите на ЕС и до ръководствата на водещи европейски държави.

Форумът „Гражданите, правосъдието и извънредните мерки. Заплахи за демокрацията и правовия ред“ се състоя на 23 май 2020 г. в платформата Zoom. Публиката имаше възможност да задава въпроси във виртуалната стая, както и на страницата на „Правосъдие за всеки“ във Фейсбук.