Skip to main content

Антикорупционна (почти)прокуратура

На 09.06.2022 в НС бе внесен проект за нов Закон за противодействие на корупцията. Това се случи само ден, след като Слави Трифонов обяви, че “изтегля” министрите си от правителството. Противно на досегашния начин на работа на коалицията, законопроектът бе внесен не от Мин. съвет, а от група народни представители от ПП.

Преди да се стигне до тази стъпка, в общественото пространство постъпи информация, че налице са 2 законопроекта – 1 за борба с корупцията и 1 за КПКОНПИ, изготвяни от екипи на ДБ и на „Продължаваме промяната“, съответно, че ИТН са срещу тях.

Законопроектът за нов антикорупционен орган беше посочен от премиера Кирил Петков като една от ябълките на раздора с ИТН. Причината – формацията на Слави Трифонов е настояла да бъде въведен борд, в който да влязат представители на всяка от партиите в доскорошната четворна коалиция, решенията там да се взимат само с единодушие, което би означавало всеки да има право на вето.

Припомняме, че Трифонов все още не е подал имуществена декларация, каквото задължение имаше като депутат в 45-то НС, заради което от сдружение БОЕЦ официално са сигнализирали КПКОНПИ. Припомняме също, че според коалиционното споразумение между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ законопроектът трябваше да е готов преди три месеца.

По всички тези въпроси, както и какво предвижда новопредложената антикорупционна уредба, ще говорим с адв. Андрей Янкулов от АКФ, който е бивш прокурор и разполага с богат професионален опит като пеналист.

Абонирайте се за подкаста в

– Apple Podcasts -> https://podcasts.apple.com/bg/podcast/ипв-подкаст/id1534604442

– Google Podcasts -> https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy8zOWNiMjU2Yy9wb2RjYXN0L3Jzcw== 

– Spotify -> https://open.spotify.com/show/7dyrrFtr4VEkYMOfTO3dVx или

– YouTube -> https://www.youtube.com/c/ИнициативаПравосъдиезавсеки

– Instagram -> https://www.instagram.com/pravosadiezv/channel/

П. С. Ако харесвате подкаста и дейността ни въобще, можете да ни подкрепите с дарение чрез банков превод, по PayPal или по ePay, повече тук -> https://pravosadiezavseki.com/dareniya/ и https://www.patreon.com/ipvpodcast