Skip to main content

Направете правителство
и довършете реформата!

 

 

       

 

 

 

ДО  ПГ на

„Продължаваме промяната – Демократична България“

          ДО  ПГ на ГЕРБ – СДС

ДЕКЛАРАЦИЯ

на

сдружение „Правосъдие за всеки“

 

Относно преговорите за съставяне на редовно правителство

и опасността от пълно спиране на съдебната реформа

          Уважаеми народни представители,

 

     Обръщаме се към вас лично и държим тази наша позиция да не бъде на вниманието само на Вашите ръководства, но и на всеки един от Вас, понеже всеки народен представител представлява не само своето ръководство и неговите избиратели, но и целия български народ!

     Това, което се случва от няколко дни насам в парламента, е грозно, глупаво и цинично спрямо хората, които са ви изпратили в Народното събрание. Комуникацията между ръководствата и преговорните екипи на двете коалиции е обидна за институцията, в която работите, и за хората, които представлявате, нещо повече, тя е опасна за българската парламентарна република и крехката ни демокрация. Мислим, че всички ние, като редови граждани и представители на гражданското общество, изтърпяхме достатъчно нерви и унижение, похабихме доста емоции и надежди, за да ви дадем шанса да управлявате заедно в най- абсурдната НЕкоалиция от началото на прехода, която самите вие нарекохте „сглобка“. Направихме го с надежда да изпълните предизборните си обещания и програми, да отстоявате европейския избор и бъдеще пред страната ни и да направите истинска съдебна реформа, която най-после да върне доверието ни в правосъдието и върховенството на правото над дребните политически сметки и тежките олигархични зависимости.

     Няма да изтърпим обаче този политически театър на абсурда, в който разигравате „националния мандат“ за бъдещо съвместно управление като на „руска рулетка“, като накрая изстрелът ще бъде във всички нас, а последствията ще са, че разклатената ни от тежки тайни сделки държава ще остане във владение на мафията и неколцина политически олигарси, които на практика са си присвоили държавния суверенитет!

     Ние, от „Правосъдие за всеки“, преследваме неотклонно от осем години няколко цели, за да стигнем до ефективно и независимо правосъдие и отчетна и работеща прокуратура, като след последните два избора живеехме с усещането, че започва тяхното случване. Въведе се механизъм за независимо разследване на главния прокурор, съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, закриха се извънредните прокурорски трибунали, наречени благоприлично „специализирани съдилища“, прие се дълго чаканият закон за противодействие на корупцията. След много спорове и с цената на едно прекратено от нас споразумение с ПП-ДБ се приеха и първите по-радикални конституционни изменения в глава „Съдебна власт“, а в последствие бе изготвен изцяло нов проект на Закона за съдебната власт в работна група към министъра на правосъдието, в която участваха и наши представители. Дотук добре.

     Изведнъж се появи реалната опасност всичко, което бе уредено като рамка с тези конституционни изменения, да спре и реформата на съдебната власт да остане само на лист конституционна хартия, а Антикорупционната комисия въобще да не получи шанс да заработи. Вече имаме силното усещане, че това се прави умишлено от политически лидери, които очевидно може да имат проблеми с една реално работеща съдебна система и ефективен антикорупционен орган с разследващи функции. В този смисъл, споровете за едно или друго име в списъчния състав на бъдещия Министерски съвет, детските закачки, тежките обиди и сърдитите пози на неколцина преговарящи и лидери се използват само като претекст за взривяване на преговорите и опит да не се състави новото „правителство на ротацията“.

     По този начин явно ще се търсят нови удобни мнозинства за приемане на Закона за съдебната власт, който може да бъде съществено променен спрямо първоначалния му проект, както и за избор на новите Висш прокурорски и Висш съдебен съвет, които да потулят разследванията за схемите на влияние и зависимости във висшите етажи на прокуратурата и да изберат удобни за статуквото главен прокурор и председател на ВАС. За тази цел ще се търси сламено мнозинство за избор на правителство с третия мандат, който може да бъде връчен удобно на ДПС. Другият възможен вариант са нови избори, при който Закон за съдебната власт въобще няма да бъде приет поне до края на годината, а това означава, че остава действащият тотално компрометиран състав на ВСС, действащият уж временно главен прокурор Сарафов, действащият, с повторно изтекъл мандат, Инспекторат към ВСС и председателят на ВАС Георги Чолаков, който е с огромно влияние във ВСС и съдебната система.

     И в двата варианта печелят няколко политици от миналото, няколко олигарси от настоящето и един Сарайски вожд от вечни времена. Губи целият народ, който напразно очакваше промяна, а не поредна подмяна чрез „прегрупиране“ на статуквото.

Ето защо, ние настоятелно призоваваме ръководствата на ПГ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, и всичките 132 народни представители от управляващото мнозинство да докажат на практика, че работят за държавата и обществото, а не лично за себе си, като:

  • Подпишат незабавно Споразумението за съвместно управление, в което да си поставят обаче и конкретни срокове за изпълнение на поетите в него ангажименти към съдебната реформа, избора на новата антикорупционна комисия и регулаторните орагани, при прозрачен и обществено контролиран избор на независими професионалисти във всички тези органи;
  • Извършат ротацията по начина, по който се разбраха преди девет месеца, за да няма повече безумни спорове и циркови спектакли, а именно ротират се само премиерите Николай Денков и Мария Габриел, като се избират нови министри само на местата на тези, които изрично изказаха желание да напуснат постовете си при ротацията. Кандидатът за премиер Мария Габриел да внесе съгласувания вариант за състав и структура на Министерски съвет и същият да бъде гласуван най-късно в началото на следващата седмица;
  • Да се пристъпи незабавно към номиниране на кандидатите за Антикорупционната комисия и процедура по събеседването им в нарочната номинационна комисия при засилено и гарантирано наблюдение от страна на гражданските организации;
  • Да се възобнови работата на временната анкетна комисия в Народното събрание, като се призоват за изслушване всички административни ръководители на съответните нива в прокуратурата, чиито имена са споменати в проверките и досъдебните производства по Петьо Петров – Еврото и „Осемте джуджета“ и Мартин Божанов – Нотариуса, включително и. ф. главен прокурор, а при отказ да се явят да бъде сезиран Инспектората към ВСС за нарушаване Етичния кодекс на магистрата;

     Ако това не се случи, то ще приемем, че целта на тези, които го провалят, е била спиране на съдебната реформа чрез блокиране или прекратяване работата на Народното събрание, като тази цел е била водеща и отдавна замислена от кукловодите на Прехода и техните марионетки в ръководствата на политическите партии и на ръководни позиции в Народното събрание.

     НЕ ИСКАМЕ И НЕ ТРЯБВА ДА ДОПУСНЕМ ПОВЕЧЕ ДА ИМА ПАРАЛЕЛНО ПРАВОСЪДИЕ И СИМУЛИРАНА ДЪРЖАВНОСТ В ПАРЛАМЕНТАРНАТА РЕПУБЛИКА!

 

21.03.2024 г.

За „Правосъдие за всеки“:

/адв. Велислав Величков, председател на УС/