Skip to main content

Инициатива „Правосъдие за всеки“: Моника Маковей все пак се съгласи, че са необходими конституционни промени

By 03.06.2015юни 15th, 2015Новини
Велислав Величков, Моника Маковей, Христо Иванов

Велислав Величков, Моника Маковей, Христо Иванов

30.05.2015 – Интервю с представителите на Инициатива „Правосъдие за всеки“ Петромир Кънчев и Искрен Кръстев за предаването на БНР – Конструкция с водещ Калин Манолов.

За спекулациите относно конституционните промени, съдебната реформа и нуждата от смели водачи: Водещият на предаването „Конструкция” по БНР Калин Манолов разговаря с Петромир Кънчев и Искрен Кръстев от Инициатива „Правосъдие за всеки” след срещата с румънския реформатор Моника Маковей на 25.05. По думите на водещия тази среща „хвърли камък в българското блато на борба с корупцията и работа на съдебната система, който още прави вълнички”.

Самата Моника Маковей се съгласи, че България има нужда от промени в конституцията, след като научи подробности за нашата система:

Петромир Кънчев: Когато тя разбра за недосегаемостта на тримата големи в съдебната власт – имам предвид председателите на Върховния касационен и административен съд и главния прокурор, нейната реакция беше: „Как е възможно това?” Недосегаеми не може да има никъде. Тогава тя промени посланието си и каза: „Всъщност вие трябва да направите конституционна промяна.”

 

Да припомним кои сме ние:

Искрен Кръстев: Ние не сме сдружение, а сме гражданска инициатива. Събрали сме се хора с различни професии, с различен социален статус. Всички обединени около идеята за една много по-силна и добре работеща правосъдна система. Целите на инициативата са гарантиране независимостта на съда от всякакви политически, икономически, олигархични и мафиотски влияния. Искаме една ефективна, отчетна и отговорна прокуратура. Също така заставаме зад идеята за една навременна превенция на корупцията и всички форми на нерегламентираното влияние върху работата на магистратите.

Вярвам, че много, но тук не говорим само за политическа воля. Тук говорим за волята на народа и за това решихме, че най-правилната форма е гражданско общество.

 

Защо няма ефективна борба с корупцията, след като в България има 14 звена в тази област и се готви още едно:

Петромир Кънчев: Тези органи основно се занимават с планиране, обмен на информация, анализ, координационни действия. Но нито един от тях няма разследващи функции, какъвто е случаят с Дирекцията за борба с корупцията в Румъния. Ако някой иска да направи истинска борба с корупцията, ще успее, само ако възникне точно такъв орган и у нас.

Имаме специализирана прокуратура и специализиран съд, но те са подчинени на главния прокурор – имам предвид специализираната прокуратура. Тогава се поставя въпросът кой разследва главния прокурор, неговите заместници, административните ръководители на отделните прокуратури и съдилища? Кой разследва магистрати, политици, ако има сигнали срещу тях? В коя държава някой разследва себе си? Това е политическа шизофрения.

 

На финала – призиви и намерения:

Искрен Кръстев: Смелите хора винаги се търсят и са добре дошли. Който иска да подкрепи Инициатива „Правосъдие за всеки”, е добре дошъл при нас.

Петромир Кънчев: Тепърва предстоят нашите действия. Освен разговор с политическите сили желаем да започнем и кампания, която се нарича „Търси се”. Търсим този магистрат, който е готов да даде живота си.

Водещ: Кастинг на „Правосъдие за всеки”, за да има справедливост за всички.