Skip to main content

Започват разговори с парламентарно представените партии на тема „Съдебна реформа“ в България по покана на Инициатива “Правосъдие за всеки”

By 10.06.2015юни 15th, 2015Новини
Народното събрание

Народното събрание

Инициатива „Правосъдие за всеки“ ще проведе работна среща с представители на парламентарната група на Реформаторския блок, днес (10 юни 2015 г.), в 11:30 ч. На срещата ще присъстват народните представители Радан Кънев, Атанас Атанасов, Петър Славов, Иван Иванов.

По-рано този месец, членовете на инициативата изпратиха покани за дискусия до министър-председателя Бойко Борисов, до вицепремиера Меглена Кунева, до министъра на правосъдието Христо Иванов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и до народните представители от всички парламентарни групи.

Внесеният в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Конституцията и изготвеният проект за изменение на Закона за съдебната власт подлежат на реално обществено обсъждане, според Инициатива “Правосъдие за всеки”. По време на срещата членове на инициативата ще запознаят народните представители от Реформаторския блок с идеите си и ще обсъдят въпросите относно позициите на РБ за възможните действия за осъществяването на реална и ефективна съдебна реформа.

Предложенията за съдебна реформа на инициативата се основават на пет основни принципа:

  1. Право на справедлив съдебен процес;
  2. Прозрачност при образуването и движението на преписките и делата;
  3. Независимост на магистратите от външни и вътрешни влияния;
  4. Бързина и ефективност на съдебния процес;
  5. Почтеност и професионализъм на магистратите.

Проблемите в съдебната система, според членовете на Инициатива „Правосъдие за всеки“ са неслучайното разпределение на преписките и дела, неравномерната натовареност на прокурори и съдии, безотчетност, немотивираност на решенията и гласуванията, както и липсата на ясни критерии в работата на Висшия съдебен съвет, корупцията и търговията с влияние, които са оплели в мрежи на зависимости цели структури на съдебната система и други.

Темите, които ще бъдат обсъдени с народните представители от Реформатоския блок са реформа в структурата, начина на избор и дейността на Висшия Съдебен съвет /ВСС/, независим, компетентен и авторитетен съд и реформа в цялостната структура и начин на работа в Прокуратурата.

––––––––––––––

Инициатива „Правосъдие за всеки“ е независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет.

Хората в тази общност са доказани професионалисти в своите области, в т. ч. юристи и лидери на мнение с изявен интерес към каузите в защита на Обществото, независимостта и свободата му. Основната цел на Инициатива „Правосъдие за всеки“ е предприемането на конкретни действия и реализиране на смела и смислена реформа в съдебната система. Само по този начин ще бъдат гарантирани справедливостта за обикновения човек, върховенството на Закона и реалната борба с корупцията в ежедневието и във високите етажи на властта.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ беше организатор на дебат „Гражданският глас срещу корупцията – кой чува?“, в който взе участие архитектът на румънската съдебна реформа Моника Маковей и където за първи път бяха представени тезите на инициативата за реформа в съдебната система.

Допълнителна информация:

Ралица Вачкова

Инициатива „Правосъдие за всеки“

М: +359 878 848 408

https://pravosadiezavseki.com/