Skip to main content

Христо Иванов: Съдебната реформа е в гореща фаза

hristo0ivanovСпокойно и без емоции, но твърдо Христо Иванов отхвърли твърденията за замразяване на съдебната реформа:

„В момента тя е в една много гореща фаза и аз, рискувайки да наруша нечии мечти, трябва да оборя идеите, че тя е замразена. Съдебната реформа не просто не е замразена, тя е в много важен момент. Текат изключително наситени обсъждания на предложенията за Закона за съдебната власт. В парламента са предложенията за изменения в Конституцията.”

Правосъдният министър гостува на Димитър Цонев в предаването „Още от деня” по БНТ на фона на спекулациите, че реформата се отлага, които той нарече „медиен балон”.

„Единствените, които могат да замразят съдебната реформа, са депутатите…” Чуйте какво се очаква от политическите сили в парламента, призовани да подкрепят промените в Конституцията.

Кои институции от съдебната власт са „за” и „против” идеята за свикване на Велико народно събрание – водещият и гостът в лек спор за пресмятането на силите.

Христо Иванов увери, че има диалог с главния прокурор Сотир Цацаров: „По истински важните въпроси мисля, че гледаме в една посока. Имаме разлики по някои детайли и те се преекспонират в медиите. Но не мисля, че имаме фундаментални различия.”

И още – министърът не смята несъгласните с него за „врагове”, а за „опоненти”. Каза, че не търси „сделки”, а подкрепа в парламента, включително от БСП и ДПС.

Той отбеляза и една „страхотно добра новина” за сполучливия избор на новия председател на Софийски градски съд. Министърът припомни как самите съдии пожелаха промени в съда и успяха, въпреки съпротивата на Висшия съдебен съвет. Ето изводът от тази история: „Ресурсите за оздравяване на съдебната власт са вътре в нея. Тя има тази сила. Просто трябва да я отключим.”

http://bnt.bg/part-of-show/koj-bavi-sa-debnata-reforma