Skip to main content

Признание за авторите на филма на bTV – „(Без)наказаните“

Гена Tрайкова, водещ и продуцент в bTV

Гена Tрайкова, водещ и продуцент в bTV

Инициатива „Правосъдие за всеки” продължава своята кампания „Достойните действия – ние виждаме” с признание за авторите на филма „(Без)наказаните”, излъчен за първи път по bTV на 22 март 2015 г.

Репортерът Петър Нанев, операторът Добромир Иванов и продуцентът Гена Трайкова стоят зад идеята и реализирането на тази продукция, която показва как чрез непоколебимите действия на независимата прокуратура и службите за сигурност в Румъния, пълният състав на едно правителство влиза в затвора заради доказана високоплатена политическа корупция.

Петър Нанев, репортер в bTV

Петър Нанев, репортер в bTV

По време на снимките за репортажа под ударите на румънското антикорупционното законодателство попада дори директорът на Националната агенция по интегритет (ANI) на Румъния, която следи за имотното и финансово състояние на политици и висши държавни чиновници, с достъп до големи публични средства. Планираното с него интервю се проваля заради ареста му. Независимата прокуратура, начело с Лаура Кьовеши, за пореден път безпристрастно е свършила своята задача. Заслужено службата, която тя оглавява се ползва с над 60% от доверието на румънските граждани. Само за сравнение, по последни данни на агенция Алфа Рисърч, прокуратура в България събира едва 6% доверие.

Докато у нас все още чакаме първи ефективни резултати, свързани с издадени и потвърдени присъди на хора от високите етажи от властта, Румъния, с която заедно бяхме приети в Европейски съюз през 2007г., успя да събуди съдебната си система и да поведе битка в резултат, на която в затвора са вече един министър-председател, един вицепремиер и пет министри и това е само началото на дълъг списък с имената на корумпирани политици, депутати, висши държавни служители, олигарси (в т.ч. собственици на медии), кметове.

Във филма за своята работа разказват Лаура Стефан от дирекция „Антикорупция” на румънското министерство на правосъдието в периода 2005-2007г., румънският журналист Дан Тапалага и адвокатът Йон Казаку.

„Най-голямото предизвикателство в онези години беше политическата класа и фактът, че тя просто се обедини срещу антикорупционната кампания. И повярвайте, системата използва всичките си инструменти срещу тази промяна – тук говорим за много пари, парламентарни и правителствени похвати и не на последно място, за огромния натиск, който идваше от медиите…

Тези хора не са само влиятелни в политиката, но имат власт и върху бизнеса, медиите, контролират много сфери.”

Тези думи на Лаура Стефан описват собственото ни положение, но сега, а не през 2005 г., когато Моника Маковей започва румънската правораздавателна реформа.

Ние, от Инициатива „Правосъдие за всеки”, вярваме, че все още България не е безвъзвратно закъсняла за истинска съдебна реформа, първата важна стъпка, от която ще е гласуването на първо четене на промените в Конституция на Република България в частта ѝ съдебна власт. Нужни са поне сто и шестдесет независими, отговорни към избирателите си, а не към партийните си централи народни представители.

Поздравяваме екипът на филма „(Без)наказаните” и го призоваваме да продължи да осъществява своята информационна мисия в българското общество като приеме нашето признание и се присъедини към усилията на Инициативата за информиран граждански натиск за незабавно и дълбоко реформиране на съдебната система.

Линк към филма (Без)Наказаните на bTV

–––––––––––––––––

Инициатива „Правосъдие за всеки“ е независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет.

Хората в тази общност са доказани професионалисти в своите области, в т. ч. юристи и лидери на мнение с изявен интерес към каузите в защита на Обществото, независимостта и свободата му. Основната цел на Инициатива „Правосъдие за всеки“ е предприемането на конкретни действия и реализиране на смела и смислена реформа в съдебната система. Само по този начин ще бъдат гарантирани справедливостта за обикновения човек, върховенството на Закона и реалната борба с корупцията в ежедневието и във високите етажи на властта.

Инициатива „Правосъдие за всеки” посочва личности, които с делата си помагат да не губим вяра и проправят пътя към достойно бъдеще, в което истинското правосъдие ще е достъпно за всеки.