Skip to main content

Какво предстои за съдебната реформа през новия сезон

By 20.08.2015август 31st, 2015Новини

11102962_373858039479914_6716203028713113312_nВестник „Дневник” припомня в редакционна статия какви са ходовете по пътя за съдебна реформа след лятната ваканция.

„След страстните седмици в края на юли, (темата) съдебна реформа и система излезе във ваканция. Това обаче е за кратко, защото в началото на септември новият сезон ще започне. Повечето героите в него са известни, голямата изненада отново се очаква да дойде от политиците.

Ситуацията ще е малко по-различна, от една страна защото за съдебна реформа ще се говори на базата на постигнатия „исторически компромис“, от друга – заради предстоящите местни избори.„

Предстои гласуване на договорените промени в Конституцията.

„Предложенията около които се обединиха ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ, ДПС и няколко депутата от АБВ включват  трите точки на съгласие между партиите – разделяне на ВВС на две колегии – съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.”

Да припомним, че Инициатива „Правосъдие за всеки” издига още седем ключови идеи, без които съдебната реформа няма да бъде ефективна. Те са изложени на нашия уебсайт.

Как ще реагира Конституционният съд на искането за тълкувателно решение на промените?

„Преди време сайтът „Съдебни репортажи“ писа, позовавайки се на конституционалисти, че питането е недопустимо, тъй като не се изисква тълкуване на основния закон, а на предложения, които не са гласувани от Народното събрание.

Дори и Конституционният съд да обяви, че разделянето на ВСС ще е промяна на формата на държавно управление и обикновен парламент не може да приеме реформата, Народното събрание все пак може да не се съобрази с това тълкуване. Законът не задължава самият КС да се съобразява със собствените си тълкувания и при следващо подобно питане би могъл да даде друг отговор.”

„Дневник” припомня, че на 10 октомври предстои ротацията в Конституционния съд.

„На 10 октомври 2015 г. постовете си трябва да напуснат председателят на КС Димитър Токушев и Пламен Киров, назначени от президента Георги Първанов през 2006 г., Благовест Пунев, избран от върховните съдии, и Красен Стойчев от квотата на парламента. Съдиите в Конституционния съд се сменят на три години, когато изтича деветгодишният мандат на четирима от 12-те членове на институцията. Тази ротация е важна за управляващите, защото ако бъдат вкарани „подходящи хора“ необходимото мнозинство от седем души ще се постигне по-лесно.”

Вижте също новини за Софийски градски съд и за Инспектората към ВСС в статията на вестник „Дневник”.