Skip to main content

Какво означават думите на Борисов за отлагане на съдебната реформа

By 24.08.2015август 31st, 2015Новини

Polina_PaunovaЖурналистката Полина Паунова „разкодира” съобщението на премиера Бойко Борисов за отлагане на съдебната реформа в анализ, публикуван от българската редакция на „Дойче веле”.

Какво озачават казаните в телевизионно интервю думи, че “всичко, което се прави в съдебната реформа, е за след Цацаров“?

„Съобщението на Борисов, пропуснато от повечето медии, звучи на пръв поглед съвсем безобидно, но всъщност осветява и последния крайчец на „историческия компромис“. Нищо, че самият Борисов твърди, че такъв компромис не съществува.

Думите му събират в себе си цялата философия на управленската коалиция и подсказват обречеността на така наречените реформи, за които всички подозирахме, че са трик, но все пак се надявахме да не сме прави.”

Така премиерът отложи реформата с пет години, защото мандатът на Сотир Цацаров изтича през 2019 г. Освен това Борисов започна да хвали главния прокурор.

„С думите си той несъзнателно освети Цацаров като най-отявления противник на съдебната реформа. До момента като основни бранители на статуквото се представяха някои от членовете на Висшия съдебен съвет, докато главният прокурор се съпротивляваше само на предложението политическата квота в прокурорската колегия да има същото влияние, каквото ще имат и представителите на редовите прокурори.”

„Премиерът индиректно разкри, че шефът на обвинението е и кукловод на ВСС.„

Всичко това означава, че обясненията за промени в съдебната система са само „ефектност”, която трябва да „продаде управлението като реформаторско”. Ако промените се отложат, те ще влязат в сила и след мандата на самия Борисов, коментира Полина Паунова.

„По този начин министър-председателят само ще бетонира твърдението на политолога Евгений Дайнов, според когото „няма как да си едновременно и на двата бряга (и с олигархичната шайка, и с гражданите срещу мафията), освен ако не си Бойко Борисов.“

Думите на Борисов показват и какво се крие зад „историческия компромис”.

„Цената на промените в конституцията е… те да не влязат в сила през следващите пет години. Иначе казано: Още от същото, моля! Даже по-лошо. Ще получим не просто още от нечистата сплав между олигархия, държавна и съдебна власт, а дори тази сплав ще бъде представена за реформирана и пречистена.”

Вижте печалните изводи на Полина Паунова в коментара, написан за „Дойче веле”.