Skip to main content

Доверието към Висшия съдебен съвет е изчерпано

By 25.08.2015август 31st, 2015Новини

BCCАко някой все още се съмнява в крайната необходимост от съдебна реформа, вижте публикуваните от „Медиапул” данни за доверието към институцията, която ръководи съдебната система.

„Над половината магистрати смятат, че членовете на Висшия съдебен съвет имат проблем в морално отношение и са податливи на външен натиск. Това показва проучване сред близо 1600 съдии, прокурори и следователи, проведено от самия ВСС. В него са участвали и 3628 съдебни служители. Това са около половината от всички хора, заети в съдебната ни система.”

Над 50% от запитаните смятат, че членовете на ВСС не притежават морал и са податливи на външен натиск. Това обяснява „липсата на доверие в обществото като цяло към т.нар. правителство на съдебната власт.”

Причина за недоверието е и липсата на прозрачност при вземане на решения. Именно затова Инициатива „Правосъдие за всеки” настоява за явно гласуване в бъдещите колегии и пленума на ВСС!

Проучването е национално представително и показва консенсус в мнението на повечето магистрати и граждани.

„Общо 57% от българите нямат доверие в съдебната система, показват данните, макар други сходни проучвания да сочат резултат от близо 90% недоверие. Едва 15.7% от гражданите казват, че вярват на съдебната власт, сочи проучването, поръчано от ВСС.”

Тъкмо затова започваме кампания за събиране на подписи за 7-те ключови идеи за съдебна реформа във всички градове на страната. Търсим доброволци! Ако желаете да се включите, моля оставете Вашите контакти тук и координаторите от Инициативата съвсем скоро ще се свържат с Вас. Вижте подробности на сайта ни.

Вижте и още данни от статията на „Медиапул”.