Skip to main content

Атанас Атанасов: „Независимата” прокуратура служи на задкулисието

atanas-atanasowАтанас Атанасов коментира статута на българската прокуратура в анализ, публикуван от „Медиапул”. Депутатът от Реформаторския блок прави сравнение с една от водещите европейски държави.

„Наскоро прочетохме, че германският министър на правосъдието е уволнил главния прокурор на тази държава. Защото разпоредил разследване срещу блогъри за изнасяне на държавна тайна и така ограничавал свободата на словото. Разследването срещу блогърите беше прекратено, но главният прокурор отиде в пенсия. Преди около година в България прочетохме, че нашата прокуратура е започнала разследване срещу президента на републиката за държавна измяна. При условие, че държавният глава по Конституция има абсолютен имунитет и само две трети от народните представители могат да поддържат обвинение срещу него пред Конституционния съд. … Това означава, че на прокуратурата е забранено да предприема каквито и да било действия срещу държавния глава.

И тук се поставя риторичният въпрос КОЙ е злоупотребил с власт и то в нарушение на Конституцията?”

Случаят налага и въпроса дали прокуратурата може да бъде „безотчетна и отговорна”, посочва Атанасов.

„Сега, в светлината на бъдещите промени в Конституцията за съдебна реформа изниква (или увисва) въпросът ще се търси ли институционален механизъм за отчетност на прокуратурата? … И при установяване на нарушения на закона или злоупотреба с власт от страна на който и да било прокурор да може институционално да се сезира кадровият орган на съдебната власт за търсене на отговорност. Защото при сегашното състояние на нещата често възникналите дисциплинарни казуси се решават на принципа „гарван гарвану око не вади“ или се разчистват вътрешни сметки и по-голямата риба изяжда по-малката.”

Атанасов припомня, че предложената от Реформаторския блок точка за отчитане на главния прокурор пред Народното събрание е отпаднала в компромисния вариант на Законопроекта за промени в Конституцията.

„Защитниците на статуквото в правораздаването и в частност на прокуратурата аргументират съпротивата си срещу такава промяна с обяснението, че ще се наруши независимостта на тази част от съдебната система. Тук дебело трябва да се подчертае, че един от сериозните проблеми на съвременната българска държава не е междуинституционалната зависимост, а наличието на силни извънинституционални зависимости, чрез които задкулисно се обслужват мафиотски интереси.

Така наречената независимост на прокуратурата от други институции на практика се явява удобно прикритие за поставянето ѝ в услуга на платежоспособното задкулисие.”

Бившият ръководител на Национална служба „Сигурност” посочва и други неправомерни действия на държавното обвинение.

„Кой извърши подслушването в дома на лидера на опозицията (тогава) Бойко Борисов? Това законно СРС ли беше или частпром?! Изхвърлиха Кокинов от системата и… забравете случая! Или зрелищната акция в офисите на КТБ. Разпорежданите проверки и разнообразните прокурорски действия срещу общественоактивни лица?! Въпроси, въпроси… И от време на време главният прокурор казва каквото реши пред журналисти на тротоара пред сградата на ВСС. А Веницианската комисия пише в един свой доклад, че България е единствената страна от бившия соцлагер, където е запазен съветският модел на структура и функциониране на прокуратурата.”

Вижте коментара на Атанас Атанасов в „Медиапул”.