Skip to main content

Велислав Величков за отпора на статуквото и за кампанията на НГИ „Правосъдие за всеки”

VELISLAV_VELДен след като оглави Инициативния комитет на НГИ „Правосъдие за всеки”, Велислав Величков разяснява стартиращата кампания в предаването „Нещо повече” по програма „Хоризонт” на БНР. Темата за съдебната реформа неизбежно минава под знака на решенията в парламента и реакцията на европейски посланици за отхвърления антикорупционен законопроект.

„Това е съпротивата на статуквото срещу всякакви опити за реформа, засягащи съдебната система и борбата с корупцията, в последните десетина години и най-вече след приемането ни като пълноправен член на ЕС. Ние също обвързахме тези две теми – доста осакатения в резултат на „историческия компромис” конституционен законопроект, отпадането на две-три от основните идеи в него и отхвърлянето на първо четене изцяло, без дебат по същество и без възможности за предложения и обсъждане между първо и второ гласуване, на антикорупционния закон. И не случайно днес има толкова бърза и остра, бих казал безпрецедентна реакция на по-голямата част от европейските държави, плюс Норвегия и Швейцария, защото това е неразбираемо действие в очите на европейските ни партньори.”

Велислав Величков тълкува позициите на политически сили, от които зависи стартът на съдебната реформа.

„Всъщност АБВ имат принципно противоречие с основните идеи за съдебна реформа по същество, както и за реална борба с корупцията. А партньорът извън управляващата коалиция, който обаче може да се каже, че е нещо като баща на законопроекта, наречен „исторически компромис”, е ДПС. И намесата на ДПС в тези процеси всъщност е най-яркото проявление на това как статуквото брани интереса си. Защото ДПС има много силни позиции във всички власти, включително и в съдебната власт и ги използва по много ефективен начин, но не точно за обществен интерес.”

Пазителите на статуквото нямат интерес от съдебната реформа, затова Инициативата търси граждански натиск и гражданска енергия, посочва юристът Величков и очертава стартиращата кампания в основни градове на страната.

„Ще обясним на хората нашите идеи и ще поискаме тяхното доверие, изразено чрез техните подписи. Точно както е по закон след края на тази кампания, между първо и второ четене на конституционния законопроект, ние ще внесем тези предложения, вече не просто като гражданите от Инициатива „Правосъдие за всеки”, а подкрепени с няколко хиляди, надявам се няколко десетки хиляди подписа на граждани, които искат реална, а не декларативна съдебна реформа.”

„Ако народните представители след това не ни разберат и ако съдебната реформа се окаже в някои нейни части невъзможна, поради вечното оправдание, че се чака решение на Конституционния съд, че това е от компетентността на Велико Народно събрание, явно ще трябва да се постави въпросът какво правим – никога не правим съдебна реформа или някога свикваме Велико Народно събрание, за да се направи.”

Чуйте подробности за кампанията в интервюто на Лъчезар Цветков.