Skip to main content

Деян Василев: Гражданите трябва да заставят политиците да въведат истински правила

DEYAN_VASSILEVДеян Василев разказва как се роди идеята за Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки” в интервю за Петя Владимирова от вестник „Дневник”. Финансистът, който заразява всички с ентусиазма си, припомня как е създадена общността от граждани, обединени от идеята за съдебна реформа и окуражени от ставащото в съседна Румъния.

„Всички тези развития и сравнението с гротескната ни правосъдна реалност ни подбудиха да поканим Моника Маковей на 25 май в София, от която научихме, че още през периода 2004 – 2007 година в Румъния са направени такива реформи, каквито ние в България през 2015 все още не сме започнали даже. И така – в продължение на дълги месеци срещи между десетките конституционалисти, юристи и експерти, изкристализираха седем предложения за съдебна реформа в Конституцията.”

На 6 септември в Плодвив беше учредена Национална гражданска инициатива, чрез която седемте идеи ще бъдат внесени за обсъждане в парламента. Деян Василев излага аргументите, с които съмишлениците от Инициативата отделят време и енергия за каузата на съдебната реформа. Той е убеден, че основната роля в процеса се пада на гражданите.

„Очевиден е парадоксът, че участниците в сегашната политическа система нямат абсолютно никакъв интерес от работещо правосъдие, напротив, те биха били потърпевши от това. За сметка на това в обществото е назряла и е крещяща нуждата в България като граждани да заставим политиците с държавническо мислене да въведат истински правила.

Реформата на системата не може да стане само отвътре, както виждаме от изтеклите записи тези дни, в които са замесени дори шефове на комисии от ВСС. Съдебната система е потънала в блато от порочни зависимости и цари повсеместно „опраскване“ на всичко. Видя се миналата седмица и на протеста на сдружение „За да остане природа в България“, който инициатива „Правосъдие за всеки“ подкрепи.”

На 24 ноември се организира дискусия по темата за съдебната реформа в парламента, а на следващия ден там ще бъдат внесени предложенията на Инициативата, заедно със събраните подписи. Това не е краят, посочва Деян Василев.

„Няма да се откажем от обществения натиск към народните представители, докато не постигнем нашите цели, дори и това да се наложи да е в рамките на следващо Народно събрание! Процесът е дълъг, но целта вече е кристално ясна. И всички разбират, че това е най-голямата битка за държавността в България, за правосъдие за всеки! Спечелим ли тази битка, изчистим ли съдебната система, тя ще започне да чисти всичко останало, което не е наред в България.”

Деян Василев

Деян Василев

Вижте още в интервюто на Петя Владимирова.