Skip to main content

Сплашването на депутати, които подкрепят реформата в прокуратурата трябва да спре незабавно.

Logo_IPVНа 24 ноември, Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ организира дискусия в Народното събрание. Бяха обсъдени проблемите в съдебната система и предложенията на Инициативата за реформа, които бяха внесени от депутати в Народното събрание. Предстои те да бъдат обсъждани и гласувани на второ четене със Закона за изменение и допълнение на Конституцията. В дискусията взеха участие депутати от ГЕРБ, БСП, Реформаторски блок и Патриотичния фронт, посланици на държави от Европейски съюз, министърът на правосъдието, председателят на Съюза на юристите, представител на Съюза на съдиите, НПО и медии. Венецианска комисия също беше коректно уведомена от Инициативата за провеждането на срещата и получи линк от излъчването със симултанен превод.

По време на дискусията депутатът от ГЕРБ, Методи Андреев, изрази категорична подкрепа към предложенията на Инициатива „Правосъдие за всеки“, които се отнасят до Прокуратурата – като каза, че ще гласува с „ЗА“ в пленарна зала за премахване на „методическото ръководство“ на главния прокурор върху дейността на всички прокурори и за създаването на длъжност –  заместник-главен прокурор за борба с корупцията.

Само ден след изразената от него подкрепа за реформа в прокуратурата, от същата институция е изпратено искане до Комисията по парламентарна етика и конфликт на интереси в Народното събрание да бъде проверен г-н Методи Андреев  за конфликт на интереси.  Начинът и времето, в което се иска тази проверка показват, че за пореден път Прокуратурата действа като инструмент за сплашване или очерняне на неудобни политици или граждани. И това не се случва за първи път, а започва да се превръща в трайна тенденция.  Припомняме, че дни след критика към Прокуратурата от страна на министър Христо Иванов,  в неговото министерство бе започнато разследване за финансови злоупотреби за доставка на климатици, от което не произлезе нищо. Сега подобна институционална и медийна атака се насочва срещу народен представител, ден след като е изразил мнение за начина на работа на Прокуратурата и се е изказал в подкрепа на сериозна реформа в тази институция.

От Инициатива „Правосъдие за всеки“ смятаме, че това е недопустима намеса в правомощията, свободата и независимостта на народните представители от страна на орган на Съдебната власт!

Случаите на сплашване и нерегламентиран контрол от страна на прокуратурата върху граждани, журналисти и политици трябва да спрат незабавно, а Народното събрание трябва да поеме отговорност за  промяна в законовата рамка, стила и похватите на работа на тази толкова важна институция. Съгласни сме с г-н Андреев, че реформата е неизбежна. Настояваме Институциите да вземат отношение, извън задкулисните действия, а народните представители да поемат историческата отговорност да осъществят реформата днес.

Инициатива „Правосъдие за всеки“
26.11.2015г.
София