Skip to main content

Съдиите приеха стратегия за подкрепа на съдебната реформа

VeznaВ съдбоносния момент, когато правосъдието е под заплаха, българските съдии приеха стратегия за подкрепа на съдебната реформа.

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България призова всички магистрати да се присъединят към каузата, като поставят на тогите си знака на везната, олицетворяващ справедливостта.

В понеделник, 14 декември, от 17,30 ч., съдиите и юристите от всички гилдии са приканени да се съберат пред Съдебната палата в София, „за да разяснят на гражданите необходимостта от провеждането на действителна съдебна реформа”.

Сряда, 16 декември, е обявен за Ден на отворените врати в съда. Председателите на всички съдилища в страната са призовани да организират дискусии за разяснение на законодателните промени в Конституцията. Тъкмо в този ден в Народното събрание ще се гласува на трето четене опороченият законопроект за конституционни промени.

Протокол от заседанието на УС на ССБ може да се види на сайта на Сдружението.

На същия сайт е публикувано отвореното писмо към българските граждани по повод скандалното гласуване в Парламента на 9 декември, в което се казва:

„Бяха подменени подкрепените широко и дългоочаквани промени в Конституцията и вместо тях се приеха корекции, които няма да произведат реална промяна, няма да въведат абсолютни гаранции за върховенство на закона и независимост на съдиите, нито пък ще елиминират силното съмнение за зависимости в съдебната система.”

Писмото завършва с думите:

„Съдиите искат положителни промени, но за тяхното сбъдване са необходими смели действия от страна на политиците. Така е, защото съдебната власт не създава законите, а само ги прилага. Преди време към съсловието имаше упреци, че не е активно. Говореше се, че да очакваш помощ отвътре при „местене на гробища” е нереално. Днес се вижда, че тези упреци са били съвсем неоправдани. Вчерашното гласуване в НС показа, че други хора, а не съдиите се страхуват от дълбока промяна.

Накрая, желаем да ви уверим, че ще продължим да работим за постигане на по-добро, независимо и безпристрастно правосъдие. Благоденствието на развитите общества се основава на равенството пред закона, а то е непостижимо без да е гарантирано, че съдът е независим.”

Judges_1112

Български съдии лично увериха гражданите, че искат дълбока съдебна реформа. Не ни остава друго, освен да застанем до тях и да поискаме Правосъдие за всеки!