Skip to main content

Софийските адвокати искат реална съдебна реформа

Sof_adv_kolegiaСофийските адвокати се присъединиха към движението за истинска съдебна реформа, което обхвана българския правен свят. Това се казва в становище на Софийския адвокатски съвет.

„Софийският адвокатски съвет категорично подкрепя каузата, че българската съдебна система трябва да е независима и безпристрастна, да отговаря на международните стандарти в областта на правосъдието, да бъдат спазвани реално принципите на откритост, независимост и отчетност, изключващи задкулисното кариерно израстване и нелигитимните външни въздействия в дейността на съдебната власт. Гражданите трябва да върнат доверието си в правосъдието. Обществото ни има право да знае истината и да изисква нужните промени!”

Адвокатите настояват за „пълноценно реализиране” на стратегията за реформа и приемане на съответните промени в Конституцията, Закона за съдебната власт и Закона за адвокатурата. Те посочват, че е налице „деморализация” в правосъдната система и отдават значение на „структурната и организационна реформа в съда и в прокуратурата”.

„За да успеем, трябва открито да посочваме проблемите, да се обединим, преодолявайки различията и да заявим непреклонната си воля за реални законодателни промени!

Ние сме за реална и ефективна реформа в правораздаването, защото искаме България наистина да е демократична и правова държава. Българските граждани имат право да получат ефективно правосъдие, което е невъзможно без адекватна адвокатска защита и без независима съдебна власт.

Заедно сме, защото ако не се преборим днес, утре ще е по-трудно!”

Вижте становището от 17.12.2015 г., публикувано на уебсайта на Софийската адвокатска колегия.

Текстът е достъпен и в PDF формат.