Skip to main content

Достойни сте!

RosenBosevРосен Босев от вестник „Капитал” представя съдиите, които застанаха пред Съдебната палата в София след бламирането на правосъдната реформа.

Под снимката на фотографа Георги Кожухаров от този паметен момент в статията са отбелязани имената на магистратите.

Judges_SudPalata_1112„На 11 декември 2015 г. десетки съдии излязоха между двата лъва на Съдебната палата, за да покажат на обществото, че повече така не може и искат промяна повече от всякога. Повярвайте, за много от тях тази форма на показност е била изключително трудно решение. Също толкова трудни са били и онези моменти, в които гражданите, застанали под стълбите, започнаха да ръкопляскат на магистратите и да скандират „Достойни сте!“.  И знаете ли кое хубавото – през следващите няколко дни примерът на магистратите в София беше последван от техни колеги от цялата страна.”

Някои от съдиите са потърсени с четири въпроса: „1. Защо решихте да станете съдия? 2. Защо излязохте пред Съдебната палата? 3. Как ще обясните на едно 12-годишно дете какво е съд и защо трябва да е независим? 4. Страхувате ли се?” Ето някои отговори:

Yana_Dimitrova_RazlogЯна Димитрова, Районен съд – Разлог

„Поводът да подкрепя колегите си и да изляза с тях пред Съдебната палата са неслучилите се промени в конституцията. Личната ми причината е, че с всяка изминала година – вече 14 години, професионалното ниво на магистратите пада стремглаво, а кадровата политика е, меко казано, недобра.”

Aleksej_Ivanov_SASАлексей Иванов, Софийски апелативен съд

„Вече е очевидно, че никой не се ангажира с провеждане на нужната реформа. За сметка на това всички упреци се стоварват върху съда и обществото се „насъсква“ срещу съдиите. Съдиите обаче не разполагат с правомощия да променят настоящата несъвършена нормативна уредба. Излязох, за да покажа, че искам да настъпи промяна към по-добро.”

Vladimir_Valkov_SRSВладимир Вълков, Софийски районен съд

„Паритетът между съдийската и политическата квота еднозначно показва, че политиците не желаят да предоставят на съдиите възможността да формират политика, а оттам и да носят последиците за възникнали проблеми.

От друга страна, в рамките на прокурорската квота безусловно е гарантирана кадровата политика, осъществявана от главния прокурор и подвластните му до момента на конституиране на ВСС четирима прокурори и един следовател, които след прекратяване на мандата им във ВСС отново се явяват подчинени на главния прокурор.”

Neli_Kutskova_SASНели Куцкова, Софийски апелативен съд

„Не си спомням да съм се страхувала някога в професионално отношение – включително много преди призива на съдия Панов, който е доста по-млад от мен. Но неговият призив и изобщо цялата му реч са уникални по своята сила и въздействие както върху колегите, така и върху множество мислещи хора извън нашата гилдия.”

Ivan_Gueorguiev_SRSИван Георгиев, Софийски районен съд

„Съдебната палата е храм на правосъдието, а съдиите са пазителите на този храм, защото чрез тях говори справедливостта. С излизането си пред съда, заедно с много мои колеги, личното ми желание беше да покажем символично, че в Съдебната палата няма да бъде допуснат никого, който няма работа там.”

Vesislava_IvanovaВесислава Иванова, Софийски апелативен съд

„В строго професионален план се страхувам само от едно – да не допусна грешка по делата, защото се касае за човешки съдби. А иначе – изпитвам страх да не осъмна някой ден бездушна, безразлична и потънала в апатия.”

Atanas_Atanasov_SGSАтанас Атанасов, Софийски градски съд

„Съдът е мястото, където всеки може да потърси защита, а такава може да му бъде дадена от мъдър, справедлив и свободен да реши делото съдия.

Страхувам се не от силата на статуквото, а от пълзящата и скрита негова способност да се захранва от мълчанието. Слава богу, напоследък мълчанието е нарушавано все по-често.”

Emil_Detchev_SGSЕмил Дечев, Софийски градски съд

„Излязох пред Съдебната палата, защото исках да покажа, че поредната имитация на съдебна реформа не ме удовлетворява. Политиците може да считат, че обсъждането на съдебната реформа и оценките за нея са политически проблем и са прави, но той освен това е и мой професионален проблем, който се отразява пряко върху моята и на колегите ми ежедневна работа. При това положение няма как да стоиш безразличен макар на някои много да им се иска да постъпим точно така, за пореден път.”

Вижте какво още казват съдиите на сайта на вестник „Капитал”.