Skip to main content

ИПВ: С искането за оставка на ВСС политиците си измиват ръцете

By 27.01.2016март 22nd, 2021Новини, Становища

Logo_IPVИнициатива „Правосъдие за всеки“ отхвърли стъпката на част от управляващото мнозинство да поиска оставката на ВСС. Това е опит да се отклони вниманието от депутатите, премиера и правителството,  които са отговорни за лошото състояние на съдебната система, се казва в изпратената до медиите позиция на ИПВ.

27 януари 2016 г.

Искането за оставка на Висшия съдебен съвет от страна на мнозинството в Народното събрание – няколко часа преди официалното оповестяване на доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка – е опит за измиване на ръцете в стил „Пилат Понтийски“ от същите тези депутати, които бетонираха същия този ВСС до края на мандата му с преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Конституцията. Без да се назоват системните проблеми, без да се адресират конкретните виновници, без да се спомене дори другия обект на сериозни критики и препоръки в Доклада – Главният прокурор и подчинената Му единна и централизирана Прокуратура! А за да свалят отговорността от себе си, премиера и правителството си, тези депутати обвиниха бившия министър на правосъдието Христо Иванов за собствените си провал, страх и зависимости. Това е поредната имитация на загриженост за съдебната система, без реално действие за нейната промяна; поредното словоблудство с празен ход, вместо опит да се наложи по законодателен път върховенството на правото; поредният срамен реверанс към статуквото на плутокрацията, която е обхванала в желязна хватка българските държавни институции.
За да спрем всичко това, трябва всички свободни граждани да се обединим зад призива на председателя на Върховния касационен съд и да кажем силно: „Стига вече толкова!“. Да изискаме да бъдат разгледани по същество предложенията на НГИ „Правосъдие за всеки“, внесени с 5000 подписа в Народното събрание на 2 декември 2015 година. И да адресираме главния проблем – нереформираната и тоталитарно устроена прокуратура на Република България и безконтролната и всевластна фигура на Главния прокурор.

 Инициатива „Правосъдие за всеки”