Skip to main content

Велислав Величков: ТУКА Е ТАКА!

veliТУКА Е ТАКА!
Чудех се кога ще напиша това и ето, дойде му времето.
Да, ТУК, в България, в милата ни Татковина, е ТАКА! Ще попитате как точно? Ето как:
Вървя си в супер центъра на София, малко преди полунощ, и изведнъж ме напада оглушителен рев на мотори и стържещият звук на форсирани двигатели. Поглеждам възмутено тези „нахалници“, а се оказва, че това било организирано и позволено от Столична община рокерско и авто шествие… „в памет на загиналите при катастрофи мотористи“.
В ПОЛУНОЩ, под прозорците на спящите хора, в нарушение на всички наредби и закони за обществения ред?!
Така управниците дават пример как едно разрешение дерогира действието на една наредба и как спокойствието на хората няма никакво значение, когато трябва да се харесаме и да трупаме дивиденти пред определена социална група.
Да съм изненадан – малко ДА, да съм шокиран – НЕ, просто знам, ТУКА Е ТАКА!
Та само няколко дни по-рано ни се обясни, че държавни служители могат да продават по свое усмотрение „обособени части“ от предприятия и обекти, включени в „забранителния списък за приватизация“ от Народното събрание! Кой обособява тези части и кой ги оценява – ами този, който реши да ги продава. Да пита онзи, който уж е го забранил – НЕ, какво тук значи някаква си забрана от парламента в парламентарна република?! Ама били културна и историческа ценност, ама имали значение за националната сигурност…
Е, хайде сега, ТУКА Е ТАКА!
Разбрахме, че почти невръстни младежи, без никаква реална бизнес дейност досега, купили не просто търговски обект, а Дипломатическия клуб в Горна Баня, попадащ в същия забранителен списък. Ама кои са тези хубавци, ама откъде се сдобиха с десетина милиона, ама стои ли някой зад тях?
Е, хайде сега – младите трябва да се подкрепят, ТУКА Е ТАКА!
Да, тук историята на успеха всъщност е 33 годишен магнат, син на мама и почти доведен син на мастит мафиот, доверен човек на политически падишах. За него закони, данъчни и прокуратури няма открити, страхува ги сите полтици и магистрати, по списък. Понеже ТУКА Е ТАКА!
Да не забравим, че един столичен валия реши да продаде „Конюшните на царя“ – обект на културно и историческо наследство. Ей така просто човекът „отърва“ държавата от грижата за тях и определи цена, колкото за два-три луксозни апартамента в Созопол примерно – дали и той ще има такъв, не знаем още. Какво толкова?
Даже казаха, че законът бил формално спазен, защото ТУКА Е ТАКА!
Друг някой събори една от сградите на прословутия Тютюнев град в центъра на хилядолетния Пловдив – с багери, посред бял ден, без дори да се появи полиция. Добре че будни пловдивчани направиха жива верига, та не падна цялата сграда! Щял да прави хотел и бизнес център човекът, с ФАЛШИВО УДОСТОВЕРЕНИЕ, че сградата не е паметник на културата. Всъщност имало две удостоверения – едно истинско и едно подправено, и двете с един издател.
Ей така, за всеки случай, защото ТУКА Е ТАКА!
Друг последва „светлия пример“ и една неделя направо подпали четири сгради от същия архитектурен комплекс, подпали Историята и духа на вековен град. Пожарникарите се бориха два дни с пожара и пепелището, а прокуратурата набързо откри „българския Ван дер Любе“, който с една цигара подпалил ЧЕТИРИ СГРАДИ за броени минути!? Да потърсят друга версия и доказателства в друга посока? Да, ама друг път – виновникът, който дори не може да си позволи адвокатска защита, е в ареста.
Делото е приключено, защото ТУКА Е ТАКА!
Ама каква ти прокуратура, та той главният прокурор преди две години, след един проспан от цялата държава шумен и огромен по размери банков фалит, каза, че имало случаи в които „законът трябва да бъде надскочен…“ Законът да бъде надскочен, в правова и демократична държава, и го казва главният прокурор?!
Ами сега, какво да ви кажа, ТУКА Е ТАКА!
Ами те го надскачат в държавното обвинение непрекъснато, така или иначе… То не са сменяни обвинения под обществен натиск. То не са разпити на подалите сигнали за корупция, вместо на лицата, посочените в сигналите. То не са вечни предварителни проверки и погасени по давност наказателни преследвания за тежки престъпления. То не са изчезнали тефтерчета, липсващи преписки, неизпълнени съдебни поръчки, абсолютно негодни обвинителни актове, отказ да се проверяват и наказват скандално известни с прякорите и действията си прокурори.
За 40 хиляди лева недоказан подкуп – в ареста. За 4.5 милиарда – виновни или няма, или са в чужбина или под гаранция.
Ами ТУКА Е ТАКА, защото, както каза покойният Иван Татарчев, „Над мен е само Господ“!
Иначе, ние вече се прочухме като „страната на гнилите ябълки в правосъдието“. Казват ни го непрекъснато от общността, към която принадлежим – ЕС, и не само…
ТУК е съвсем нормално да се подслушват съдии, една от които председател на най-важния съд в държавата. Да се появяват записите на разговорите им в медиите, от тях да се разбира, че някой кадрува незаконно в съдебната система, някой си поръчва назначения и смени на председатели на съдилища, някой си поръчва изхода на делата. И това да не е повод дори за дисциплинарни наказания на замесените магистрати и повод за проверка на лицата, посочени в записите.
Тук малкото осъдени за грабежи и убийства изчезват от държавата преди да ги задържат – ТУКА Е ТАКА!
Както е нормално, премиерът да идва непоканен на заседание на Висшия съдебен съвет, да го посрещнат на крака, а той буквално да им „чете конско“ и да трие сол на главите на ръководителите на съдебната власт. Иначе имало разделение на властите.
Да, ама не за всички – ТУКА Е ТАКА!
Като казах премиерът… Човекът си надскача законите и си ги тълкува и прилага, както си иска, понеже „нося огромна отговорност и хората ме подкрепят“, защото „аз съм прост и вие сте прости, та затова се разбираме.“. Сутрин казва едно, на обед вече е с друго мнение, а надвечер няма спомен какво е казал сутринта или не е бил разбран.
Защото ТУКА Е ТАКА!
Пазихме стабилността на държавата чрез държавните пари в една банка. После, като се срути, виновен се оказа само липсващият в държавата елемент от пирамидата, но не и тези, които създадоха тази пирамида и нейният държавен похлупак. Дори не посмяхме да сменим шефа на БНБ и този на финансовия надзор, дето проспаха – в най-добрия случай, „Обира на века“, по думите на главния прокурор.
Ами ТУКА Е ТАКА, стабилност отвсякъде търсим!
А иначе току се заклаща преди няколко години една друга банка и държавата бърза да налива пари в нея или да раздава щедри държавни гаранции, пък после се снимаме по зимните състезания със спасените.
ТУКА Е ТАКА!
Пари за линейки и спешна помощ няма, лятото се давят и умират хора през няколко километра на морето, понеже няма кой да им помогне, защото имало две линейки от Созопол до…. Ахтопол! Ама за селски стадиони за по 2-3 хиляди души при 500-1000 жители и за огромни спортни зали във всеки голям град има… Както се казва, поне спорт ще гледаме, докато се споминем без здравна помощ.
ТУКА Е ТАКА!
Ама няма пари за лечение в чужбина на тежко болни деца, ама се бави едно решение в този Съвет по няколко месеца. Да, ама светкавично се отпускат пари и провеждат поръчки за апетитни държавни обекти и дейности на наши хора и добре изглеждащи студентки…
Е, хайде сега, стига завиждайте на хората, ТУКА Е ТАКА!
Всъщност това е държавата с най-ниските разходи за образование и здравеопазване като процент от БВП в Европа, а може би и в целия нормален свят. Тук знанието и здравето не са приоритет. Виж санирането, частните болници и фармацевтичният бизнес с „добрите благодарности“ са много ценени.
ТУКА Е ТАКА!
Тук невръстни тинейджъри се бият и дори убиват, а петокласнички се събличат или ги събличат във Фейсбук. Тук простотията, агресията, цинизмът са по-скоро норма на поведение, а държавата нехае и пита психолозите как да се реагира в конкретната ситуация.
Винаги отчитайки следствията, без да търси причините, ТУКА Е ТАКА!
Тук колите паркират по тротоарите, а на пешеходните пътеки трябва да се преценява скоростта и спирачният път на идващото в далечината превозно средство. Не водачът на МПС трябва да преценява задължението си да намали и спре, за да мине пешеходецът.
Така казаха Инспекторатът на ВСС и няколко съдебни състава, ТУКА Е ТАКА!
Тук награждаваме с ордени олигарси и политици, а после ги търсим в чужбина, уж да ги съдим. Тук президентът на спортна федерация се явява пиян по телевизията и с груб и безпардонен език унижава българската журналистика, а всички си мълчат. Друг го изключват от международни организации за крупни финансови нарушения, а нашата прокуратура и съд пак „ни лук яли, ни лук мирисали“. Тук национален спортен идол редовно вече пребива хора на публични места, а „компетентните органи“ дори не го викат за разпит или обяснение. Това предизвиква коментари от сорта на „ама той прославя България, недейте така сега!“ Тук политици и спортисти се снимат гордо с убити от тях животни и това вместо да предизвика гняв, поражда по-скоро възхищение. Тук бивш президент ловуваше незаконно и убиваше защитени видове без никаква реакция и държавна санкция.
Тук владиците са атеисти, понеже в огромната си част са служили на Държавна сигурност. „Социалистите“ са най-големите капиталисти, водещите банкери са с техническо или друго още по-странно образование. Шефовете на съдилища все по-често са завършили Академията на МВР вместо право в СУ. Тук министърът на културата псува и говори за държавна цензура.
Тук се унищожават планини и морски забележителности, а виновни за това в крайна сметка се оказват малкото хора, които ги защитават…
ТУКА Е ТАКА!
Идоли тук са хора със средно или по-ниско образование, с напомпани мускули или силиконови гърди, но напълно празни глави. Тук вече свикваме да ни определят бъдещето хора с криминално минало и бездуховно настояще, облечени в черно, по възможност с бръснати глави или къси подстрижки и дебели вратове, говорещи просто и вулгарно.
ДА, ТУКА Е ТАКА и ние сами си го правим така. Защото всички абсурди, несправедливости, нарушения на законите си ги обясняваме точно с това, „ами то тука е така“. А е така, защото ние, като общество, не правим нищо, за да го променим, след като го допуснахме!
А промяната започва от едно простичко действие – да осъзнаем, че НЕ МОЖЕ ДА Е ТАКА
в Страната на нашите деца, които рано или късно ще ни съдят за това. И да кажем:
НЕ, ПОВЕЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТАКА!
После става по-лесно, макар и пътят да е дълъг…
Вчера беше Вяра, Надежда и Любов. Дано имаме Вярата да потърсим надеждата, за да спасим Любовта – към собствената си страна! Спокойна неделя ви желая!

Велислав Величков, председател на НГИ Правосъдие за всеки
18 септември 2016 г.