Skip to main content

Изпит за кандидат-президенти:
Трайчо Трайков

By 02.11.2016март 23rd, 2021Новини, Събития

traikov_2Инициатива „Правосъдие за всеки“ отправи въпроси към кандидати в президентските избори през 2016 г., свързани със седемте идеи за радикална съдебна реформа и с най-скандалните теми на деня. Госпожите Цецка Цачева и Татяна Дончева и господата Ивайло Калфин, Красимир Каракачанов, Румен Радев и Трайчо Трайков бяха поканени на срещи, за да изложат тезите си. Поискахме от всеки да поеме ангажимент с писмен отговор.

Г-н Трайков се срещна с нас на 1 ноември и потвърди ангажимента с подписа си под въпросите.

Съдебната реформа категорчно не е приключила, смята Трайчо Трайков. Според него от тази „т.нар. реформа” не произтича нищо, което да промени основните дефицити на системата ни за правораздаване и правоохранение. Това е единственото „не” на първата група от въпроси, свързани със седемте идеи на Инициатива „Правосъдие за всеки” за радикална реформа в съдебната система. Трайков поясни: „Идеите на ИПВ са идеи на хора, които много са мислили по темата и след като и аз съм ги осмислил, благодарение на вашата настойчивост и фокусиране по темата – това е правилният начин да се действа.”

Трайчо Трайков е съгласен, че трябва да се въведе отчетност на прокуратурата. Да има конституционно закрепено задължение  главният прокурор да се отчита пред Народното събрание в открити заседания. Нужно е държавното обвинение да приема съвременните демократични приципи. И няма как да оставим всички в системата да зависят от волята на един човек – на главния прокурор, още повече, че той е безконтролен извън системата.

Всички институции трябва да си вършат работата, а президентът – да намери тази невралгична точка, от която да се задейства всичко и тази точка е именно реформата на съдебната система, смята кандидатът за „Дондуков” 2.

Трайчо Трайков би свикал Консултативния съвет за национална сигурност, заради големи корупционни скандали, като КТБ и АЕЦ Белене. Той припомни и други казуси – загубите по проекта „Южен поток”, договорът за доставка на природен газ от 2006 г.

„Коя правосъдна система може да допусне да се размине такова нещо?”, запита Трайков. Според него президентът трябва да взема отношение по такива въпроси, а КСНС наистина е адекватна стъпка, тъй като това наистина засяга националната сигурност. Същото зависи и за скандала Яневагейт, който показва тежки пороци в съдебната система.

Трайков нарече правото за обръщения към нацията изключително силен инструмент на президента.

Относно правомощията на държавния глава да назначава, Трайков каза, че би създал „указ за указите за президентските назначения”, в който да са уточнени условията, за да няма съмнения за нередности. По негови думи, за да не зависят от конюнктурата, тези неща трябва да са скрепени по някакъв начин с формален или неформален ангажимент.

Трайчо Трайков обеща да работи за независимост на съдебните институции, за да се пресече традицията „ти си го избра”. Увери, че самият той е независим и силата му произтича от неговите убеждения. За сравнение каза, че силата на неговата съперничка Цецка Цачева идва от партията, която я издига.

Трайков сподели и нещо от опита си при обикалянето из страната – нужни са само пет минути, за да се „преведе” идеята за съдебна реформа на разбираем за хората език. Това насърчава Инициатива „Правосъдие за всеки” в кампанията за осведомяване на гражданите.

Вижте срещата с Трайчо Трайков, проведена на 1 ноември в Къщата на гражданските организации.

Г-н Трайков скрепи поетите ангажименти с подписи.

tt_otg_1tt_otg_2tt_otg_3