Skip to main content

Покана за среща с президента

By 16.02.2017март 22nd, 2021Новини, Становища

Rumen_Radev_photoНа 30.01.2017г. Инициатива „Правосъдие за всеки“ депозира в деловодството на президентството покана за среща с българския президент г-н Румен Радев. По време на предизборната кампания той заяви намерение да се срещне с наши представители:

Уважаеми господин Президент,
Бихме искали да Ви честитим встъпването в длъжност като президент на Република България и да Ви пожелаем мъдрост, смелост и воля да осъществите Вашата идея за налагане на върховенството на правото и създаване на усещане за справедливост в българското общество. Истинската съдебна реформа е също и наша мисия. За нас справедливият процес не е достатъчен, бихме искали да видим прекъсване на механизмите на абсолютна власт, чадъра на влияние и източване на ресурси, който позволява. Надяваме се, че поради Вашия ангажимент да бъдете безкомпромисен при защитата на българските интереси, ще намерим поле за общи действия.
В предизборен дебат на БНТ на 10.11.2016 г. заявихте, че ще проведете среща с Инициатива „Правосъдие за всеки“ по нашите седем идеи за съдебна реформа. Поехте ангажимент да се запознаете на място с румънския модел за антикорупционно законодателство и съдебната реформа там. С настоящото писмо напомняме за поетия ангажимент, още повече че темата е все по-актуална в светлината на мониторинговите доклади по правосъдие и вътрешен ред и за независим анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата. Бихме също така искали да чуем Вашите идеи, за да откроим къде са нашите общи позиции и в кои дейности ще можем да си партнираме с българския президент като активна гражданска общност.

          Моля, да приемете представители на нашата гражданска организация в подходящо за Вас време през първата половина на месец февруари, преди началото на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, за да поговорим честно, откровено и задълбочено за реалните проблеми на съдебната система и необходимите промени, които трябва да се осъществят в структурата, дейността и отчетността на съдебната власт.

                                        С уважение,

                                                               Велислав Величков

                                             Председателп на НГИ “Правосъдие за всеки”

 До средата на февруари няма отговор на писмото и насрочване на исканата среща от канцеларията на държавния глава. Продължаваме да вярваме, че казаното от него и поетият публично ангажимент са нещо, което не подлежи на съмнение и тази среща ще се състои.