Skip to main content

„Гражданино, не забравяй, че свободите са изковани с упорити борби…“

Едно безценно послание, запазено на къс хартия, достигна до нас по време на кафето до ЦУМ на 6 юли. Атанас Шарков от Инициативата го получи от Надежда Нейкова, която дойде да ни подкрепи:

BalamesovГражданино, не забравяй, че свободите са изковани с упорити борби, усилия и страдания, че те ти принадлежат, че никой не може да ти ги отнеме. Но и ти трябва да ги упражняваш, пазиш и защитаваш. Защото инак, след всяко тяхно ново ограничение или накърнение от управляващи или от нехайство от своя страна, неусетно и за самия тебе, ти ще губиш това, което не се вижда, нито се консумира, не е нито имот, нито служба, нито звание, но е всичко – съзнанието, че си свободен и пълноценен гражданин. Тогава пак ти неусетно се обръщаш в автомат, зарегистриран и номериран, извършващ и викащ само това което ти се заповядва и което ти е внушено като главно задължение и ти ставаш само поданик – проф. Баламезов /Н. Петков/

Това са думи на един виден български юрист – професорът по конституционно право Стефан Баламезов. Цитира ги Никола Петков по време на бурно заседание на VI Велико народно събрание от 27 март 1947 г.

http://www.parliament.bg/pub/StenD/2013052803595527031947_54.pdf

N_Petkov_1В запазената стенограма четем как лидерът на БЗНС и други опозиционни водачи изобличават политиката на правителството на Георги Димитров.

„Българският народ със силата на своя дух се бори героически за свобода и ще я извоюва – въпреки шмайзерите, въпреки терора, въпреки насилието.“

Същата година Никола Петков е убит от режима.

Nadejda_1Посланието за свободите е запазено от бащата на Надежда – български юрист, завършил в Сорбоната. То е обсъждано в семейството ѝ през годините на тоталитарния режим, а сега е предадено на нас. Като признание за дейността на „Инициатива „Правосъдие за всеки“, което дълбоко ни трогва и същевременно ни задължава. Такива завети за съхраняването на гражданския дух са предавани от поколение на поколение и сега ние сме част от веригата. Ще предаваме нататък идеите как да отстояваме свободите си, за да не се превърнем от граждани на държавата в поданици на една територия. Ще продължим срещите, на които очакваме също да чуем идеите на гражданите. Надяваме се те да ни донесат още вълнуващи моменти. Заповядайте!