Skip to main content

Който у нас поръчва музиката, поръчва и арестите на журналисти!

Когато се прекрачват граници, това не остава скрито. Особено днес, когато новините текат със скоростта на електронни импулси.
Случайно, но символично една новина се разпространи в деня, когато повечето български евродепутати подкрепиха с гласовете си един авторитарен управник.

Докато в Страсбург 12 от общо 17 наши членове на Европарламента гласуваха срещу санкции за Виктор Орбан, в едно поле край Радомир български полицаи задържаха двама разследващи журналисти. С този скандал, добил международни измерения, у нас на практика се подкрепя задушаването на свободата на словото – един от проблемите, заради които Будапеща е изправена пред санкции. В държавите, където има върховенство на правото, полицията благодари на разследващите журналисти за сигнали за корупция, а не ги използва, за да ги арестува – заедно с придружаващ ги адвокат! – и да ги държи часове наред с белезници на едно тъмно поле, лишени от срества за връзка.,

Инициатива „Правосъдие за всеки“ подкрепяме Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania! Присъединяваме се към Биволъ, Асоциацията на европейските журналисти и всички, които настояват за изчерпателни обяснения на инцидента от страна на властите. Призоваваме националните медии да дадат възможно най-широка гласност на ареста, а прокуратурата да се сезира по корупционната афера около „Джи Пи Груп“, която е обект на разследването на Биволъ.

Румънският журналист Атила Биро е известен и уважаван за своята дейност. Димитър Стоянов няма нужда от представяне, ще припомним само, че той беше отличен на форум на „Правосъдие за всеки“ и Фондация „Кристиан Таков“.

Той е сред малцината смелчаци, които допринасят за качествена разследваща журналистика у нас. Която поставя под публичния прожектор онези, които си поръчват музиката на най-високо ниво. Някой съмнява ли се, че те поръчаха и неговия арест?