Skip to main content

До ВСС: Оттеглете номинацията
на Иван Гешев за главен прокурор

By 24.07.2019март 23rd, 2021Новини, Становища

 

                                                                     До  Висшия съдебен  съвет

ОТВОРЕНО ПИСМО

от

   гражданско сдружение Инициатива  “Правосъдие за всеки

 

Уважаеми членове на ВСС,

    На 22.07.2019г. целият състав на Прокурорската колегия на ВСС единодушно издигна кандидатурата на прокурор Иван Стоименов Гешев за главен прокурор на Република България. По този начин единадесет членове на ВСС предопределиха избора на следващия главен прокурор, поради безалтернативността на тази кандидатура, доколкото министърът на правосъдието заяви, че няма да издига кандидат, освен при “съществено изкривяване на процедурата”.

        Всъщност процедурата е вече изкривена, доколкото за пръв път в новата демократична история на страната ще се състои “избор” при липса на всякаква конкуренция за поста главен прокурор, който следва да следи за законността и да провежда наказателната политика на държавата. Един кандидат означава, че в прокуратурата други достойни за този висок пост няма, а това е тежка диагноза за нейната работа. Но и означава също, че каквато и концепция за управление да предложи този кандидат, то той ще бъда избран без съществени критики и въпроси, за да не пропадне самата процедура по избора!

      Без да обсъждаме защо единадесет членове на ВСС единодушно се спряха на точно този кандидат, нито защо го посочиха, при положение, че самият той заяви на два пъти, че няма да се кандидатира за поста, ще ви зададем няколко важни въпроса:

– Ще гласувате ли за кандидат за главен прокурор, който е склонен да произнася публично присъди без окончателен съдебен акт и да нарича задържани или само обвинени лица „престъпници“, без дори да има образувано дело срещу тях и внесен обвинителен акт в съда?

– Ще подкрепите ли с вота си кандидат за главен прокурор, който заявява открито, че е против класическия правен принцип за разделение на властите и обявява себе си за “несистемен играч”?

– Ще дадете ли доверието си на прокурор, който назовава имена на собственици на медии, политици и бизнесмени като хора, вършещи системни престъпления срещу републиката, без срещу същите да са постановени присъди и който нарича политици от легитимни и участващи на избори партии екстремисти?

– Ще може ли да оправдаете подкрепата си за избор за главен прокурор на ръководителя на специализираната прокуратура, който до момента няма нито едно успешно завършено знаково дело с влязла в сила осъдителна присъда?

– Ще се доверите ли на човек, който откровено лъже в свои публични изявления и интервюта, с цел злепоставяне на свои критици или обвинени от него лица?

      Всички тези въпроси произлязоха само от едно интервю на номинирания вече за главен прокурор Иван Гешев, излъчено по БНТ и продължило 35 минути. След него се появиха поне пет основателни причини да оттеглите своята подкрепа за тази кандидатура. Може да го сторите и да излезете с чест от ситуацията, в която се самопоставихте с така излъчената “единна кандидатура”, като имате още две дати, на които да номинирате човек с наистина сериозна професионална биография и безспорни нравствени качества. Може и да не го сторите, но тогава ще трябва да мотивирате добре своя вот на 24 октомври, защото въпросите, които ще бъдат зададени и в България, и от нашите европейски партньори, ще бъдат много и тежки. А пък ако се появи ситуация, в която тогава гласувате за друг кандидат, ще възникне тежкият въпрос кога сте били искрени и отговорни – на 22 юли при номинацията на прокурор Гешев или на 24 октомври, когато сте я бламирали по други и отново силно неясни причини.

     Но най–вече ще трябва самите вие да отговорите на два основни въпроса, касаещи Вашия избор за главен прокурор:

–  Поддържате ли конституционната постановка и основния демократичен принцип на разделението на властите?

–  Зачитате ли презумпцията за невинност до постановяване на окончателна присъда и допускате ли да се нарушават граждански права?

    Ето защо, с настоящето писмо Ви призоваваме да оттеглите кандидатурата на Иван Стоименов Гешев за главен прокурор и в оставащите дни до края на номинациите да излъчите друга, която да бъде приета нормално от магистратите и обществото! Казваме ви го с дълбока загриженост за опасните за правовата държава и гражданските права и свободи последици, ако не го сторите, но и с предупреждението, че будното гражданско общество активно ще се противопостави на поредния опит да се излъчи удобен за сенчестата власт главен прокурор!

24.07.2019 г.                           Инициатива “Правосъдие за всеки”