Skip to main content

Атанас Славов: За необходимостта
от конституционна реформа

By 02.06.2020март 23rd, 2021Новини, Събития

Форумът „Гражданите, правосъдието и извънредните мерки“ е изключително важен в обстановката на проблеми със защитата на правата на хората, репресии на властта срещу неудобни хора, невъзможност за гражданското общество да разпознае реалната заплаха за правата и свободите и да се противопостави. С тези аргументи докторът по конституционно право Атанас Славов участва в организираната от Инициатива „Правосъдие за всеки“ виртуална дискусия.

„Движение от полудемократично състояние на обществото към някаква форма на хибриден режим“ – така д-р Славов оценява обстановката след избора на Иван Гешев за главен прокурор. Той открои атаките на Гешев срещу президента и президентската институция – противоконституционни действия, които не биха останали без последствия в една демократична държава.

Иван Гешев продължава да трупа власт, разясни Атанас Славов. Причината е особеният модел на прокуратурата в България и безконтролната фигура на главния прокурор, чиято власт е закрепена на конституционно ниво. Опитите за конституционни промени бяха блокирани, обществото няма възможност да упражнява  контрол и дори да иска отчетност от главния прокурор. „Веднъж избран, той става пълновластен господар не само в прокуратурата, а по същество и върху политическата система“, каза д-р Славов.

По време на извънредното положение Иван Гешев прояви свръхактивност и на моменти дори пречеше на компетентните органи да си вършат работата. С въведените нови състави на престъпления прокуратурата получи възможност да преследва хора за изразено критично мнение и вече има такива дела. Тази, по думите на Славов селективна репресия, може да бъде насочена към неудобни хора или да защитава други, които са част от статуквото.

Конституционалистът изтъкна още един аргумент за нуждата от промяна в основния закон в частта за прокуратурата. Главният прокурор все по-често насочва вниманието си към политици от извънпарламентарната опозиция, дори ги привиква на разпити. Без да има материали за повдигане на обвинения, се внушава, че тези политици вършат нередни неща. Целта е да се подрони доверието в част от опозицията и да се ограничи влиянието ѝ върху обществото. Главният прокурор влиза в ролята на политически играч, без да носи политическа отговорност. Така се нарушават принципите на правовата държава и на това трябва да се сложи край, подчерта д-р Славов и добави:

„Този край може да бъде сложен единствено от мобилизираните усилия на граждански и политически организации, които да наложат приемането на адекватни конституционни и законови промени, които да поставят българската прокуратура под демократична отчетност, така че да работи в публичен интерес, а не в интерес на различни олигархични лобита.“

Форумът „Гражданите, правосъдието и извънредните мерки. Заплахи за демокрацията и правовия ред“ се състоя на 23 май 2020 г. в платформата Zoom. Публиката имаше възможност да задава въпроси във виртуалната стая, както и на страницата на „Правосъдие за всеки“ във Фейсбук.