Skip to main content

С малки стъпки към голямата цел

В първата част на 78-мия епизод на подкаста Пепи Кънчев, Велислав Величков и Емил Георгиев правят обзор на изминалата седмица, конкретно
– НС закри специализираните съдилища и прокуратури
– главният прокурор ще атакува закриването пред Конституциоонния съд
– ВСС се чуди как да не разгледа по същество предсрочното отстраняване на главния прокурор
– ще има ли двуинстанционно обжалване на екооценките при обектите от национално значение

Във втората част на подкаста ни гостува адв. Ина Лулчева, топзащитник по наказателни дела и член на Висшия адвокатски съвет. С нея говорим за

– Какви са истинските аргументи за закриването на спец. правосъдието? Липса на резултати, превърнал се в извънреден съд, бухалка за политически неудобните, изпирането на наши хора?
– Как отговаряте на обвиненията на магистратите от закрития вече специализирани съдилища и прокуратури и особен депутатите от ГЕРБ и ДПС, че по този начин лично вие и някои адвокати като вас си уреждат висящите там дела?
– Има ли опасност да настъпи абсолютна давност (за преследване или наказание) и обвиняеми и подсъдими да се разминат с полагащото им се правосъдие?
– Как ще продължат делата след влизане в сила на закона през м. юли? Къде отиват и кой ще ги гледа?
– Възникна въпросът как ще се запази натрупаната специализация придобита от магистратите в спецъда и прокуратура? Има ли въобще такава специализация? Анализът на Министерство на правосъдието поставя това твърдение под съмнение.
– Като говорим за специализация, ще надграждаме ли или стъпваме начисто и започваме отначало?
– Закриването на спец. прокуратурите по-скоро ще помогне или ще попречи на делегираните прокурори и Европейската прокуратура? Да очакваме ли повече внесени обвинения в съда и съответно присъди?
– Очаквате ли закриването на специализираното правосъдие да бъде отнесено до КС и кои текстове биха били най-уязвими откъм отмяна от КС?

Абонирайте се за подкаста в

– Apple Podcasts -> https://podcasts.apple.com/bg/podcast/ипв-подкаст/id1534604442

– Google Podcasts -> https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy8zOWNiMjU2Yy9wb2RjYXN0L3Jzcw== 

– Spotify -> https://open.spotify.com/show/7dyrrFtr4VEkYMOfTO3dVx или

– YouTube -> https://www.youtube.com/c/ИнициативаПравосъдиезавсеки

– Instagram -> https://www.instagram.com/pravosadiezv/channel/

П. С. Ако харесвате подкаста и дейността ни въобще, можете да ни подкрепите с дарение чрез банков превод, по PayPal или по ePay, повече тук -> https://pravosadiezavseki.com/dareniya/ и https://www.patreon.com/ipvpodcast