Skip to main content

Екооценки на големи инвестиционни и инфраструктурни проекти – само с двуинстационен съдебен контрол!

ПОЗИЦИЯ
Сдружение „Правосъдие за всеки“ настоява за възстановяване на съдебния контрол от Върховния административен съд по обжалванията на екооценките на големите инвестиционни и инфраструктурни проекти и оттегляне на скандалните предложения за едноинстанционен съдебен контрол, приети от парламентарната комисия по околна среда!

Мислехме, че позабравената практика от времето на управлението на „обърнатите файлове“ на ГЕРБ – между първо и второ четене на даден законопроект да се внасят скандални и нямащи нищо общо с целта на законопроекта промени, е най-после приключила, но дали е така?!

Между двете четенията на законопроекта на Министерски съвет за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, изготвен от екоминистерството (с министър Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“, което е част от ДБ) по скандален начин бе елиминирана една от основните му цели, а именно възстановяването на общия ред за съдебен контрол върху екооценките по инвестиционни проекти от национално значение.

Така въведената през 2017 г. скандална промяна в чл. 88, ал. 4 от ЗООС за едноинстанционен съдебен контрол пред местния административен съд върху актове, изходящи от министър или дори от самия Министерски съвет, чиято отмяна се търсеше от МОСВ с предлаганите промени, ще остане в сила, ако и в пленарна зала бъдат подкрепени предложенията на народни представители от… Демократична България. В тази коалиция има и партия “Зелено движение”, чийто съпредседател Борислав Сандов пък стана екоминистър и точно повереното му министерство изготви този законопроект!

Тук няма да коментираме по същество вероятната противоконституционност на подобна уредба, тъй като чл. 125, ал. 2 от Конституцията изрично разпорежда, че „Върховният административен съд се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите…“, т.е. недопустимо е по подобни актове последната дума да има съответният регионален административен съд, а не ВАС! Също Конституцията гарантира и съдебно производство на две инстанции, за да има и касационен контрол върху важните административни актове на властта.

Въпросът всъщност е КОЙ написа тези скандални промени и инициира тяхното внасяне между четенията на законопроекта по ЗООС. И ако те бъдат приети и в пленарна зала, КОЙ ще понесе отговорност за това явно нарушение на основни правни принципи и открита подигравка с хилядите граждани, протестирали години наред за законност и върховенство на правото?!
На тези основания подкрепяме и писмото на над 30 екологични организации и граждански сдружения срещу промените в законопроекта и в подкрепа на двуинстанционния съдебен контрол.

Призоваваме депутатите от управляващото мнозинство в 47-то Народно събрание да приемат тази ни позиция сериозно, да обсъдят отново промените и да отхвърлят в зала скандалните поправки, прокарани в комисията по околна среда и водите, по ЗИДа на ЗООС, като възстановят съдебния контрол пред Върховния административен съд за важните за властта проекти с национално значение така, както той е в сила за всеки български гражданин или фирма инвеститор! Не правете нещата, за които години наред критикувахте остро предишното управление на ГЕРБ и ДПС, Правото не може да се прилага по целесъобразност!

15.04.2022 г.
С уважение
адв. Велислав Величков – председател на сдружение „Правосъдие за всеки“

Позицията като pdf.