Skip to main content

Покана за работна среща

 

До политическите сили в 46-ото НС 1ДО председателите на ПГ от управляващата коалиция

в 47-ото Народно събрание,

както следва:

 

Г-н Андрей Гюров – председател на ПГ на „Продължаваме промяната“

Г-н Христо Иванов – председател на ПГ на „Демократична България“

г-н Георги Свиленски – председател на ПГ на „БСП за България“

г-н Тошко Йорданов – председател на ПГ на „Има такъв народ“

 

ОБРЪЩЕНИЕ

с искане за работна среща

 От сдружение /СНЦОП/  „Правосъдие за всеки“, ЕИК: 1771

  

            Уважаеми народни представители,

Обръщаме се към вас по повод официално декларираните ви предизборни обещания и публично поети ангажименти при учредяването на 47–ото Народно събрание за радикална и бърза съдебна реформа, закрепени и в коалиционното ви споразумение за управление.

Преди повече от половин година огромна част от българския народ ви гласува доверие да ги представлявате в парламента и да бъдете част от управлението на страната, най-вече заради обещанията ви за нулева толерантност и решителна борба с корупцията, за осигуряване върховенство на правото и ефективни законодателни промени в тази насока и – ако се наложи – конституционни изменения за истинска съдебна реформа и силно ограничаване на безконтролните правомощия на главния прокурор. Искането на над 67% от българските граждани, изразено в няколко социологически проучвания, бе за освобождаване от длъжност на настоящия главен прокурор Иван Гешев, реформи в прокуратурата в посока децентрализация и отговорност, оставка и преформатиране състава и статута на Висшия съдебен съвет, закриване на специализираните съдилища и прокуратури. От всичко това засега е изпълнено само последното, което не е същинска реформа, а по-скоро връщане към нормалността на конвенционалното правосъдие.

В коалиционното споразумение, което всички договорихте след няколкодневни открити срещи по теми и подписахте, сами си определихте краткосрочни (тримесечни) и средносрочни (шестмесечни) срокове за изпълнение на законодателните инициативи по съдебната реформа и начало на обществения дебат за конституционни изменения. Шестте месеца изтичат след около три седмици, но в Народното събрание дори няма внесени законопроекти за изменение и допълнение на съответните материални и процесуални закони. Същевременно има сформирани няколко работни групи, които работят по промени в НПК, ЗСВ,  нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество, с  идеята за въвеждане на разследващи функции на КПКОНПИ. За обществото, а дори и за професионалните общности на магистрати, адвокати, експерти юристи обаче, е пълна тайна на какъв етап са тези законопроекти, кой отговаря за тях, кога се очаква да бъдат внесени и ще преминат ли преди това през етапа на обществено обсъждане в платформата strategy.bg на МС.

В медиите изтече законопроект на специален закон, тип „Магнитски“, който е с неясен автор, а се твърди, че по неговото изготвяне също е ангажирана работна група в Министерството на правосъдието. Точно този законопроект стана повод за мощна медийна и агитационна кампания срещу правителството и за скандал дори в редиците на управляващата коалиция. Дори се стигна дотам Министерството на правосъдието да се разграничи от този законопроект.

Напълно неясно ни е и защо не се събира на първо заседание избраната преди три месеца Конституционна комисия с председател един от лидерите на коалицията, г-н Христо Иванов, която поне да открие обществения дебат за нужните конституционни промени в глава „Съдебна власт“?!

Стоят остро и въпросите за избор на нов състав на Инспектората към ВСС (с изтекъл мандат от над две години), попълване на местата в Конституционния съд от парламентарната квота и избора в началото на септември на нова парламентарна квота във ВСС. Тези гласувания няма как да бъдат отложени за след септември!

А в същото време министърът на правосъдието вече заявява открито, че антикорупционното законодателство и промените в ЗСВ, свързани с разследването и отчетността на главния прокурор, също ще се гледат през септември, което едва ли е възможно. По-лошото е, че така обявените и гарантирани пред гражданското общество от самите вас срокове за съдебна реформа се отлагат най-малко с три месеца, а по-вероятно се отместват за края на годината, което за нас е силно притеснително!    Блокирана е на практика и процедурата във ВСС за освобождаването на главния прокурор от поста му.

Ето защо, в изпълнение на нашите граждански ангажименти като сдружение в обществена полза, което от години е поставило за свой приоритет работата за ефективна съдебна реформа, и като автори на редица предложения и становища до народните представители в няколко парламента, включително и с гражданска подписка по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, бихме желали да проведем среща с ръководствата на ПГ от управляващата коалиция в периода от 9-ти юни до 17-ти юни по повдигнатите по-горе теми и въпроси, в удобно за Вас време, в Народното събрание, като оповестим след това и резултатите от тези срещи. Мислим, че така можем и да помогнем с предложения и идеи или да ви подкрепим във Вашите конкретни законодателни инициативи и евентуално в кампания за нужните конституционни промени, така че промяната да продължи успешно!

В очакване на Вашия отговор,

оставаме с уважение,

Гражданска инициатива –

сдружение   „Правосъдие за всеки“