Skip to main content

„Правосъдие за всеки” пита Реформаторите: Има ли воля за истинска съдебна реформа?

By 11.06.2015юни 15th, 2015Новини
Среща на Инициатива "Правосъдие за всеки" с ПГ на Реформаторски блок

Среща на Инициатива „Правосъдие за всеки“ с ПГ на Реформаторски блок

11427173_10153078227905753_5374685635590675046_nРеформаторският блок с готовност за внасяне на текстове за промяна в Конституцията в частта за реформа в прокуратурата.

След като изпрати покани за срещи до всички парламентарни групи в 43-то Народно Събрание, Инициатива „Правосъдие за всеки“ получи първи отговор от парламентарната група на Реформаторския блок. Има ли яснота и политическа воля в управляващата коалиция за всеобхватна и дълбока реформа на съдебната система – това беше основната тема на срещата на Инициатива „Правосъдие за всеки” с представителите  Реформаторския блок (РБ). Целта  на срещата беше запознаване с позициите на двете страни относно предстоящите промени в Закона за съдебната власт и идеите за промени в Конституцията, които се очаква да поставят началото на истинска борба с корупцията, най-вече по високите етажи на властта.

Съдбата на съдебната реформа, особено в частта за промени в прокуратурата, е неизвестна, стана ясно на проведената среща.

„Има тежко мнозинство против истинските реформи в българското правосъдие”,

заявиха част от представителите на РБ, които наблегнаха на необходимостта от по-широка обществена подкрепа за провежданата реформа, както и на дългосрочен подход към реформата в системата.

От името на инициативата беше заявена готовност за експертна подкрепа, както и за повдигане и поддържане на обществената дискусия по „неудобните” въпроси, най-вече в частта за реформа на прокуратурата в насока повече отчетност и гарантирана независимост на разследването. След дискусията с участие на бившият румънски министър на правосъдието Моника Маковей, инициативата планира и още събития с цел истински дебат по съдебната реформа.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ изложи своите правни тези и обясни подробно виждането си каква трябва да бъде една истинска работеща съдебна реформа като:

  • Намаляване на парламентарната квота във ВСС;
  • Пряк избор на членовете на ВСС от съдийската и прокуроската квота;
  • Съдебен контрол над актовете на прокуратурата;
  • Търсене на отговорност на главния прокурор, намаляване на възможностите му да се намесва в разследванията на прокурорите и изземването на преписките им;
  • Намаляване на мандата на главия прокурор и председателите на ВКС и ВАС.

От Реформаторския блок изразиха своето принципно съгласие с предложенията на Инициатива „Правосъдие за всеки“. Те изразиха готовност за внасяне на текстове за промяна в конституцията, касаещи прокуратурата и нейната децентрализация, и се ангажираха за последващ диалог с Инициатива „Правосъдие за всеки“ при осъществяването на тези намерения.

Представители на „Правосъдие за всеки” заявиха, че манифестът за правосъдие не е просто един документ с хубави тези, и изброиха списък с очевадни случаи от последните две години, всички свързани с най-високите нива на управлението, в които са очаквали прокуратура и ДАНС да се задействат с цел проверка, но реакция не е имало.

–––––––––––––––––

Инициатива „Правосъдие за всеки“ е независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет.

Хората в тази общност са доказани професионалисти в своите области, в т. ч. юристи и лидери на мнение с изявен интерес към каузите в защита на Обществото, независимостта и свободата му. Основната цел на Инициатива „Правосъдие за всеки“ е предприемането на конкретни действия и реализиране на смела и смислена реформа в съдебната система. Само по този начин ще бъдат гарантирани справедливостта за обикновения човек, върховенството на Закона и реалната борба с корупцията в ежедневието и във високите етажи на властта.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ беше организатор на дебат „Гражданският глас срещу корупцията – кой чува?“, в който взе участие архитектът на румънската съдебна реформа Моника Маковей и където за първи път бяха представени тезите на инициативата за реформа в съдебната система.

Предстоят срещи и с всички други парламентарни групи.