Skip to main content

Волята на гражданите, която Цецка Цачева торпилира

podpiska-1Преди една година, в началото на октомври 2015 г. НГИ „Правосъдие за всеки” започна събирането подписи на гражданите в подкрепа на 7-те идеи за реформа на съда и прокуратурата:

https://pravosadiezavseki.com/7idei/

През цялото време нямаше ден, в който при нас да не се спрат хора и да ни зададат въпроси като: „Извинявайте, не можем да ви се доверим с лека ръка, мнозина вече ни излъгаха, кажете: Коя партия, организира това? Кой стои зад вас?”

podpiska-2 Отговорите бяха лесни, защото го правехме от първо лице единствено число – че никой не стои зад нас, защото всеки от нас е в инициативата, воден от своя лична мотивация:

https://pravosadiezavseki.com/about/#collaborators

Ние сме хора от различни възрасти и професии, които не приемат българската съдебна система да бъде някакъв склад на „Плод-зеленчук”, пълен с развалена стока, ферментирали от корупция плодове, в който склададжийките си общуват свойски с цинични думи. Още преди да излязат на яве тези отвратителни пошлости заявихме отношението си в нашия Манифест за справедливост:

https://pravosadiezavseki.com/manifest/.

Събрахме 5090 подписа, като от тях за валидни бяха признати над 4000. Зад инициатива „Правосъдие за всеки” застанаха съмишленици от всички възрасти, на които съдбата на България не им е безразлична.

podpiska-3
Но особено активни бяха хората от една партия, чиято подкрепа приемаме безрезервно – партията на българските родители, на майките и бащите, които отглеждат децата си тук.

podpiska-4Към нея се числят и възрастните хора – бабите и дядовците на нашите деца, които искат тук да се радват на внуците си и да доживеят живота си достойно, в една нормална, справедлива страна, в която спазването на закона е въпрос на базисна житейска ценност.

podpiska-5За съжаление опитът на гражданите да предизвикат конституционна промяна в съдебната система беше торпилиран.

Vnasiane_1Пряко отговорна за това е Цецка Цачева.
Като председател на Народното събрание тя не допусна разглеждане на подписката в пленарна зала на парламента. Цецка Цачева върна подписката обратно в комисията, с абсолютно несъстоятелни доводи.

Отправихме ѝ отворено писмо, в което я запитахме:
„Наистина ли ще допуснете във Ваше лице Народното събрание да наруши Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, като седемте предложения за съдебна реформа на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки”, подкрепени от валидните подписи на над 4000 български граждани, няма да бъдат допуснати до дебат от пленарния състав на Народното събрание и по тях няма да се вземе на решение по реда на чл. 86, ал. 1 от Конституцията?“

https://pravosadiezavseki.com/…/otvoreno-pismo-do-predsedat…/

Pismo_Cecka

Отговор така и не получихме. Законът беше погазен.

Волята на гражданите да предизвикат жизненоважната промяна – да се възпре тежката корупция чрез рефомрма на прокуратурата и ВСС – беше зачеркната.

Няма да е за дълго.

Туморите, които нереформираните съд и прокуратура не унищожават ще продължат да разграждат държавата.

podpiska-7На ход са гражданите.

Инициатива „Правосъдие за всеки”