Skip to main content

„Поеми ангажимент за съдебната реформа“ – отговорите, които получихме

Уважаеми съмишленици,

Преди пет години започнахме нашата кампания за радикална съдебна реформа чрез конституционни и законодателни промени с гражданска подписка за нашите Седем идеи. Събрахме над 5000 подписа за по-малко от два месеца и я внесохме в Народното събрание по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт. В нарушение на закона идеите ни не бяха обсъдени в пленарна зала на Народното събрание.

В следващите години направихме множество конференции, семинари и протести, за да събудим обществото, политиците и властта за безусловната и неизбежна нужда от изменения в глава „Съдебна власт“ на Конституцията и от законови промени, с цел осигуряване на независимо, прозрачно и ефективно правосъдие.

Бавно, но неотклонно вървяхме по този труден път, за да стигнем до днес, когато, вследствие на тези наши усилия и на бурните протести от 2019 и 2020 г., с които се поиска оттеглянето на кандидатурата и после оставката на Иван Гешев като главен прокурор, темата за съдебна реформа се превърна в централна за настоящата предизборна кампания!

Ето защо се обърнахме с въпроси към партиите и коалициите, които се обявиха на протеста за оставка на Гешев и Висшия съдебен съвет и за съдебна реформа, засягаща фигурата и статута на главния прокурор и структурата на ВСС. Предложихме им анкета, в която да посочат своята визия за реформа и да поемат конкретни ангажименти за нейното осъществяване.

От адресираните четири партии и коалиции, отговори получихме от коалиция „Демократична България“ и от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. От последната отделни отговори, в които има известни различия, изпратиха „Изправи се.БГ“ и адв. Николай Хаджигенов, като съпредседател на коалицията.

Отговори постъпиха и от адв. Димитър Филипов – кандидат за народен представител от Демократична България, които са негова лична позиция.

Отговори не изпратиха ПП „Има такъв народ“ и БСП.

Тук публикуваме пълния текст на отговорите, ведно с придружаващи инфографики по смисъла на зададените въпроси. Всеки наш съмишленик може да се запознае с отговорите и идеите на далите становище, както и да отчете липсата на такива от другите, и да си състави сам мнение кого да подкрепи в неделя – ако приема, че съдебната реформа следва да бъде пръв и основен приоритет на кандидатите за властта на тези избори.

При учредяването на 45-ото НС ние ще връчим на всички парламентарни групи шестте конкретни предложения на ИПВ за съдебна реформа, които през м. юли 2020 г. внесохме и при президента Румен Радев, и ще настояваме за незабавно започване на конституционен дебат по темата.

Отговор на Демократична България

Отговор на адв. Димитър Филипов

Отговор на „Изправисе.БГ“

Отговор на адв. Николай Хаджигенов

„Поеми ангажимент за съдебната реформа“–отговорите, които получихме 2