Skip to main content

Изпит за кандидат-президенти: Резултатите

By 05.11.2016март 23rd, 2021Новини, Събития

snimka-shestvie-ipv-prezidentstvoСъдебната реформа не е приключила, смятат участниците в кампанията „Изпит за кандидат-президенти”: Трайчо Трайков, Ивайло Калфин, Камен Попов и Татяна Дончева, според която реформата дори не е започнала.

Шест изпратени покани, четирима участници с писмени отговори, двама от които приеха срещи – това е статистиката от кампанията.

Любопитно е, че пръв изпрати попълнена анкета независимият кандидат Камен Попов, който не беше сред поканените. Той дава положителни отговори на всички въпроси, с изключение на този за края на реформата.

Трима кандидати, които заемат челото в социологическите анкети, игнорираха въпросите за съдебната реформа. Не успяхме да установим контакт с щабовете на Цецка Цачева и Красимир Каракачанов. От щаба на Румен Радев изявиха желание за среща с „ръководството на Инициатива „Правосъдие за всеки”. По-късно се оказа, че Радев не желае да отговаря писмено и кани в неговия щаб. Като гражданска организация Инициативата спази принципа да не посещава щабове на партийни кандидати и да не обявява подкрепа за когото и да е от тях.

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепеният от БСП Румен Радев отказаха да участват в дебати, припомни на заключителната пресконференция Велислав Величков. По думите му за пръв път основните кандидати в кампанията са възприели принципа „мълчанието е злато” и разчитат да станат президенти чрез мълчание по проблемите на съдебната система.

Трайчо Трайков и Татяна Дончева – единствените, които поставиха съдебната реформа в центъра на своите кампании, пожелаха да изложат в срещи тезите си по въпросите от анкетата.

otgovori_1Идеите на Инициатива „Правосъдие за всеки” за радикална съдебна реформа получават пълно одобрение от Трайчо Трайков и от Камен Попов. Ивайло Калфин се откроява с липсата на еднозначен отговор по повечето въпроси.

Четири „да” получава идеята за намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет. Така парламентът ще има контролни, а не управленски функции и ще се избегне намесата на една от властите в работата на друга. Скандалите във ВСС надали ще престанат, докато там има 11 членове, излъчени на практика чрез сделка между политическите сили. Това предложение на Инициативата среща най-голяма подкрепа сред партиите в парламента, припомни пред журналистите Петромир Кънчев. Засега това е само на думи.

Преобладава съгласието, че е дошло време за радикална реформа в прокуратурата. Татяна Дончева отхвърля две от идеите, във връзка със специалната ѝ концепция за главния прокурор, който според нея трябва да се назначава от държавния глава. Идеята е спорна, но може да предизвика дебат за статута на главния прокурор. Дончева нарича прокуратута „сталинистка”. Трайчо Трайков използва определението „съветска”, приветства прилагането на румънския модел за борба с корупцията и предлага да се въведе освобождаване от длъжност на главния прокурор при несправяне със задълженията му. Двамата признават, че до момента има табу за промени в държавното обвинение. Тези ясни позиции налагат въпроса възможно ли е в една демократична държава, част от ЕС, да има прокуратура от тоталитарен тип.

otgovori_2По втората група въпроси трима от участниците са категорични, че президентът трябва да се занимае с големите скандали на деня и да ги постави на вниманието на обществото и държавните органи. Татяна Дончева, Трайчо Трайков и Камен Попов смятат, че е нужно да се разследва източването на пари в случаите КТБ и АЕЦ „Белене” и държавата да се опита да си върне поне част от ограбените пари.  Според Ивайло Калфин истината за КТБ още не е известна, а в случая с АЕЦ „Белене” трябва да бъдат съдени онези, които спряха проекта, тъй като той е бил изгоден за България.

Всички кандидати приемат, че трябва да се проведе разследване по скандала Яневагейт и ако съответните орган не си вършат работата, този въпрос трябва да бъде поставен пред Консултативния съвет за национална сигурност.

Трайчо Трайков категорично завява, че ще използва правомощието на президента да свиква КСНС, за да постави на обсъждане сред всички политически сили и институции темата за продължаване на съдебната реформа.

Велислав Величков обобщи пред журналистите, че в края на изборната кампанията темата за съдебната реформа зае главно място в изявленията на кандидатите, вероятно защото социологическите проучвания я поставят на първо или второ място в исканията на гражданите към политиците. Председателят на НГИ „Правосъдие за всеки” припомни ролята на президента за назначаването на тримата големи в съдебната власт и правото на отлагателно вето за всички закони, засягащи съдебната система. Президентът, наред с депутатите, може да инициира промени в Конституцията, но досега нито един не е използвал това правомощие. Смятаме, че е дошло време за това, посочи Величков.

Участниците в анкетата сложиха подписи под отговорите. Независимо от изхода на изборите те вероятно ще продължат пътя си в политиката и Инициативата си запазва правото да им напомня за така поетите ангажименти.

Успехът на „Изпит за кандидат-президенти” роди идеята да се продължи кампанията и след президентските избори, като се поставят същите въпроси на вниманието на политическите сили, издигнали сегашните кандидати.

Резултатите от кампанията бяха оповестени в пресклуба на БТА на 3 ноември 2016 г.